Ajka

2012.09.28. 05:37

Hátrányból előnyt a térségnek

Devecser - Mintegy 150 millós támogatással segíthetik a hátrányos helyzetűeket a térségben.

Tóth B. Zsuzsa

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül kapott támogatást a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás az "Egy jobb életért!" pályázatára. Az októberben induló projekt megvalósítására közel 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, hogy a társulás és partnere, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megvalósíthassa terveit - tájékoztatta lapunkat Burján Ernő, a társulás elnöke.

Mint megtudtuk, Kovács László, Devecser alpolgármestere ötlete volt a mintaprojekt elindítása. Az a devecseri kistérséghez tartozó 27 települést érinti, fő célcsoportjai a munkanélküliek, a romák, a hátrányos helyzetű kisgyermekes családok, a szociális, foglalkoztatási közszolgáltatások szakemberei. - Megvalósul a hátrányos helyzetűek képzése, foglalkoztatásuk elősegítése, a szociális, oktatási és foglalkoztatási közszolgáltatások szakembereinek képzése, a Biztos Kezdet Gyermekek háza program. Mezőgazdasági gépkezelő, fakitermelő, informatikai és vállalkozói ismeretek képzések indulnak. A szakemberek kooperációs-, munkaerő piaci integrációs, falugondnoki képzéseken, szupervíziós tréningen,  esélyegyenlőségi felkészítésen vesznek részt.

A program az országban egyedülálló  - hangsúlyozta az elnök. Elmondta továbbá, hogy az egyesület a Devecser, Iszkáz és Somlószőlős településeken létrehozandó Biztos kezdet házakat működteti majd, a nulla-öt éves gyermekeknek és szüleiknek szerveznek  foglalkozásokat. A három tevékenységcsoport egymást erősíti, javítja a térség hátrányos családjainak helyzetét. Eredményt várnak a gyermekek egyéni és társas kompetenciájának növelésében, a szegénység továbbörökítésének megakadályozásában. Elérhetik a tartósan munkanélküliek nagyobb számban való visszaintegrálását a munka világába, növelhetik a piacképes szakmával rendelkezők számát. A szakemberek közötti együttműködés hatékonyabb lehet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!