Ajka

2013.02.28. 12:18

Tollpaplan ajándékba

Ajka - A Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai a hagyomány szerint idén is egy helyi kisgyermeknek készítettek paplant az általuk fosztott tollból.

Tóth B. Zsuzsa

Az idősek éltetik a hagyományt, például minden télen tollat fosztanak, farsangkor fánkot sütnek. A megfosztott tollból minden évben egy gyermekpaplant készíttetnek, hogy azzal megajándékozzák egy, a városrészben született kisgyermek szüleit. Idén a paplant az öt hónapos Szabó-Kovács Júlia kapta, akit nem csak szülei, hanem még a dédszülei is elkísértek az átadási ünnepségre. A kislánynak ugyanis minden felmenő rokona a bódéi városrészben él.

Az idősek éltetik a hagyományt, például minden télen tollat fosztanak (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A paplant Dorner László önkormányzati képviselő adta át a családtagoknak. Az idősek ez alkalommal ünnepelték szolidan a farsangot is, hiszen annak alkalmából idén nem jöttek össze egyébként. Most szalagos fánkkal, forgács fánkkal érkezett Szmeiszter Imréné, klubvezető, aki egyébként is jeleskedik a gasztronómiai különlegességek elkészítésében. Férje, Imre bácsi verset szavalt és harmonikán játszott, de az esten szó volt a libatartás fortélyairől is. A családtagok és a klubtagok együtt mulattak a közösségi házban. Annak udvarán legközelebb az első kocsonyafőző fesztiváljukra készül az étel bográcsban, majd másnap együtt fogyasztják el azt. Márciusban egy meleg vízű fürdőhelyre látogatnak, és a 15-i ünnepségre készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!