Ajka

2013.09.08. 10:26

A bányászokat ünnepelték Ajkán

A hétvégén ünnepelték Ajka több pontján a 63. Bányásznapot.

Tóth B. Zsuzsa

Pénteken bányásznapi emlékkiállítás nyílt a művelődési központban, majd a hétvégén a hagyományok szerint koszorúztak az ünneplők a város több pontján. A szombati fúvós ébresztőt követően megemlékezést tartottak a csingeri Bányász Emlékparkban, majd a művészeti csoportok az Agórán a Bányász Művészeti Találkozón együtt ünnepeltek.

Fellépett a város több kórusa, tánccsoportja. Ünnepi beszédében dr. Horváth József alpolgármester arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben Magyarországon a bányászat összezsugorodott, a rendszerváltás utáni gazdaságpolitika a magyar bányászat sorsát is meghatározta.

- Az elmúlt években és ma is majdnem minden kormány vizsgálta a korábban beszüntetett bányászati tevékenységek folytatását, illetve új területeken történő megindításának lehetőségét. Azonban az előrelépés nagyon lassúnak tűnik.

A bányásznap megünneplésének módja pedig az évek során formálódott. Ajkán erre mindig nagy figyelmet fordított a város. A kis faluból egy korszerű, szép magyar közepes nagyságú várossá válásának és a környék fejlődésének döntő módon meghatározó időszaka volt a helyi szénbányászat kora - hangsúlyozta az alpolgármester.

Méltatta a bányásztársadalom tenni akarását, és kiemelte az idén 100 éves Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének munkáját, valamint a bányász hagyományőrzők és civil egyesületek tevékenységét. Az ünnepség Bangó Margit műsorával és táncházzal, fáklyás felvonulással zárult szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!