Ajka

2015.03.09. 17:20

A hipermarket miatt lesz zárva a kávézó

Ajka - Egy hipermarketben, a fia kávézójában kisegítőként dolgozik Jánka Sándorné, aki aggódik a vasárnapi nyitva tartás eltörlése miatt.

Penk Tímea

Szeptemberben nyitották az üzletet, és a családi vállalkozásnak nem tesz jót ez a rendelkezés. Ők akkor sem tudnak kinyitni, ha egyébként tulajdonosként megtehetnék, mert a hipermarket zárva tart.

- Ide egyébként is akkor jönnek az emberek, ha vásárolni akarnak, egy kávé vagy egy sütemény miatt nem jönnének ide - mondta Jánka Sándorné, aki, bár örül annak, hogy vasárnap pihenhetnek, de ennek nagy ára van. Szeretné, ha a hipermarket engedne a bérleti díjból. Más probléma is felmerül egy ilyen üzletben, hiszen romlandó árut tartanak. Nem mindegy, hogy mennyi süteményt vagy fagylaltot rendelnek, mert az sem jó, ha rajtuk marad, de az sem, ha nem lesz választék és elmennek a vásárlóik. Egy cipőt vagy egy ékszert más napokon is meg tudnak venni, de a kávézónak nagyon hiányozni fognak a vasárnapok.

Jánka Sándorné aggódik a vasárnapi zárva tartás miatt    Fotó: Penk Tímea

Mint ismert, március 15-étől csak a családi kisvállalkozások által működtetett üzletek tarthatnak nyitva, akkor, ha a tevékenységet 200 négyzetmétert meg nem haladó árusítóterületen folytatják, és az általános zárvatartási időszakban a kereskedelmi tevékenységet a tulajdonosok vagy segítő családtagjaik maguk gyakorolják.

A parlament által elfogadott törvény különös rendelkezéseket tartalmaz az üzletek december 24-ei és december 31-ei nyitva tartására, és meghatározza azt is, hogy az üzletben zárórakor még bent tartózkodó személyeket legfeljebb 30 percen belül ki kell szolgálni.

A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy az adott naptári évben öt vasárnapon az adventi időszakban négy és további egy, szabadon választott vasárnapon a kereskedő saját döntése alapján nyitva tarthassa az üzletet reggel hat és este tíz óra között azzal, hogy döntését köteles előzetesen a kereskedelmi hatóságnál bejelenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!