Ajka

2015.08.18. 14:14

Régi és új gépek szimbiózisban

Ajka – Fesztivál hangulat, versenyek, drónos közvetítés és játéksarok varázsolta el az Árok Party-ra érkezőket augusztus 14-től 16-ig a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tornatermében és sportpályáján, tizenhetedik alkalommal.

Szántó Renáta

A több napos dzsembori egy igazán különleges világba nyújtott betekintést a számítógépek és az elektronikus műszerek szerelmeseinek. A találkozón a több mint harminc éves számítástechnikai eszközöket és monitorokat a legmodernebb laptopokkal és kijelzőkkel összekötve helyezték üzembe a rendezvény résztvevői. Jól megfértek egymás mellett a generációs különbséggel megjelent eszközök, ám a hangsúlyt a régi gépekre fektették a szervezők. A fesztiválon a matuzsálemi informatikai berendezésekhez kapcsolódó szakmai előadásokat, programozási módszereket és új bővítő eszközöket mutattak be egymásnak a résztvevők, akik a beavatatlanok számára igazi rejtélynek bizonyultak, hiszen szakszavakkal és a játékok során használt „nicknevekkel” kommunikáltak egymással.

Guzslován Gábor, a rendezvény szervezője

- A régi nyolc bites gépek rajongóinak szerveztük ezt a találkozót. Többek között Commodore 64., Enterprise és Sinclair számítógépekkel érkeztek hozzánk az ország minden tájáról és külföldről is a felhasználók, akiket a szakmai programok mellett játékgépekkel, élőszereplős Laser Squad és kalandjátékkal várunk. Természetesen a komoly fejlesztői tevékenység és a programozói bravúrok sem maradhatnak ki az eseményből – mesélte lapunknak Guzslován Gábor, az Árok Party egyik helyi születésű szervezője.

A nyitónapon a From Bedroom to Billions című dokumentumfilmet tekinthették meg a résztvevők, mely a brit játékipart mutatta be a hálószobai „kockulástól” egészen a milliárdos életmódot elérő fiatalokig. Este könnyed hangulatú beszélgetéssel és bulival zárták a programot a baráti közösség tagjai.

Guzslován Gábor kiemelte, hogy az Árok Party és a hozzá hasonló tematikájú események összehozzák a résztvevőket, akik a virtuális világon túl a valóságban is keresik egymás társaságát. Továbbá a rendezvény kapcsán azt is megemlítette, hogy nem csak informatikusokból áll a csapat, széles spektrumot ölel fel a közösség foglalkozása. Asztalostól, a menedzseren át a dizájnerig mindenkit összefog a régi gépek iránt érzett szenvedély.

Ezt Molnár Marietta is megerősítette, aki diszpécserként dolgozik. Harmadjára kereste fel a rendezvényt, párjával együtt érkezett. Mindketten szívesen játszanak régi játékprogramokon, a lány szeretné megtanulni a C64-es zeneszerkesztést is, elképzeléséhez a közösségből keres „tanárt”. Tervei szerint jövőre is jönnek, hiszen a társaság jó, a hangulat pedig mindig baráti, a résztvevők szívesen segítenek egymásnak.

-Ez a találkozó hasonló érdeklődésű embereket vonz. A keménymag sokszor összejön játszani vagy eszmét cserélni egymással. Ezért itt is csapatokba tömörülünk, aszerint, hogy ki kivel találkozik évközben.  Ezek nem klikkek, csupán a megszokás, ennek ellenére egy nagy baráti társaságként jellemezném magunkat - mesélte Mészáros Árpád, aki tizenkettedik alkalommal vesz részt a rendezvényen. Barátja Kovácshegyi Gyula hozzátette, hogy minden évben várják a találkozót, a programhoz igazítják a szabadságukat, számukra ez nem csak hobbi, hanem kiszakadás a hétköznapokból.

A rendezvény egyedülállónak számít a környéken, hasonló retro programokat csak a fővárosban és külföldön találhatnak az érdeklődők. Ennek következtében a szervezők igyekeznek évről évre újdonságokkal készülni. Idén először készült drónos felvétel az eseményről Nagy Zoltán közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!