Ajka

2015.09.30. 07:46

Támogatás nyitottan, szeretettel

Ajka - Juditka, a gondozónő nagyon rátermett, ha nem figyelek oda észrevétlenül elvégezi helyettem a feladatokat, mindig kérdezi ugyan, hogy miben segítsen és én mindig mondom, hogy csak abban amit nem tudok megcsinálni.

Szántó Renáta

Életet hoz hozzám, amiért igazán hálás vagyok neki, pedig korábban nem gondoltam, hogy gondozásra lesz szükségem – meséli Tóth Mihályné, Erzsi néni, aki több mint kilenc éve igényli a házi segítségnyújtást otthonában.

A Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat időseket támogató szolgáltatására egyre nagyobb szükség van a városban. A szépkorúak száma növekszik, sokan közülük már nem képesek önmagukat egyedül teljesen ellátni. Ajkán jelenleg hatvan embernek biztosít rendszeres segítséget a szolgálat. Csiga Gyuláné, az intézmény vezető gondozónője a veol.hu kérdésére elmondta, hogy nyáron kevesebben igénylik a segítséget, mivel az unokák és a ráérő családtagok ellátják az idős rokonokat. Ősszel viszont emelkedik a támogatásra szorulók létszáma. Az idősek félnek a csúszós járdáktól és zordabb időjárási viszonyok mellett már nem szívesen indulnak el otthonról egyedül. A gondozónők feladata részben a szépkorú emberek segítése, támogatása. A részleges önellátásra képes idősek mellett ágyban fekvő betegekkel és tizennyolc éven felüli pszichiátriai gondozásra szoruló felnőttekkel, fogyatékossággal élőkkel és szenvedélybetegekkel is foglalkoznak az intézmény munkatársai. Mindenkivel, aki mindennapos feladatainak ellátása során nehézségekbe ütközik.

-Van akihez naponta kétszer mennek az ápolóink, máshol hetente néhány alkalommal várják őket. Minden betegnél a gondozási szükségletet és az egyéni igényeket is megpróbáljuk figyelembe venni a látogatások gyakoriságát tekintve. Gondozottjainkkal hétköznapokon délután három óráig foglalkozunk, általában ez az időszak az, amíg a családtagok hazaérnek a munkából – ismerteti az intézmény rugalmas működését Csiga Gyuláné.

Csiga Gyuláné a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezető gondozónője

Az otthoni segítségnyújtásban az alapvető gondozási és ápolási feladatok ellátása mellett az ügyintézésben, valamint a személyi és környezeti tisztaság fenntartásában is segítenek a gondozónők. Idősek esetében tartják a kapcsolatot a háziorvossal, a hozzátartozókkal. Bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereiket és lelki támaszt is nyújtanak. A gondozottak egyfajta biztonságérzetet és állandóságot kapnak a szolgáltatástól. A jó kapcsolat kialakítása és az ismétlődő rutin különösen fontos, mivel vannak olyan idősek, akik eleinte bizalmatlanok az ápolónőkkel szemben. Idegenkednek a segítség elfogadásától, mert kiszolgáltatottnak érzik magukat. Ám miután megismerték a munkájukat vidáman és önzetlenül végző gondozónőket, megnyugszanak.

-Sok idős úgy várja a kollégáimat, mint egy családtagot. Ők jelentik a folyamatosságot a gondozottak életében és gyakran a legerősebb kapcsolatot is a külvilághoz. Erős kötődések alakulnak ki az évek során - meséli a vezető gondozónő.

Tóth Mihályné, Erzsi néni esetében sem volt ez másként. Az elmúlt kilenc évben többen foglalkoztak vele, ám ő minden ápolóval szeretetteli viszonyt alakított ki. Elfogadta ugyan, hogy segítségre van szüksége, de nem hagyta el magát, így Kochné Fercsák Judittal is rövid idő alatt megtalálták a közös a hangot.

-A kórházból fél év után jöttem haza. Több műtéten is átestem, el voltam keseredve, hogy mi lesz velem a későbbiekben. Amputálták az egyik lábamat, így a hétköznapi feladatok is nehézséget jelentettek számomra. Nem is tudtam a házi segítségnyújtásról, Kupi Andrea a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője keresett fel akkoriban, hogy ne hagyjam el magamat, mert van megoldás. Lelket öntött belém, vigasztalt, ekkor határoztam úgy, hogy igénybe veszem a szolgáltatást – emlékszik vissza az intézménnyel kialakított kapcsolat kezdetére Erzsi néni.

Tóth Mihályné, Erzsi néni Kochné Fercsák Judit gondozónővel Fotós: Györkös József

Az asszony nem adta fel, elhatározta, hogy mivel túlélte az operációk sorozatát, el fogja fogadni a helyzetét és megtanul együtt élni a történtekkel. Ebben segítségére volt a házigondozás, hiszen a kezdetektől fogva hetente többször látogatták az idős asszonyt. Mindenben mellé álltak, támogatták.

-Elég nagy szükségem volt a segítségre, de nem mondtam le a tervemről. Azóta is azt szeretem, ha nem zárnak ki engem minden munkából. Szeretek én is tenni valamit magamért, nem akarom mellőzni a munkát. Például a bevásárlást, vagy a gyógyszereim kiadagolását és a portörlést átengedem Juditkának, de a főzést már nem akarom. Észrevétlenül segít így is a hétköznapokban. Amikor jön, mindig vidám és közvetlen. Szinte olyan, mintha a lányom lenne – mosolyog rá az ápolónőre Erzsi néni.

Az idős asszony úgy véli, hogy a gondozónőre mindig számíthat, aki nem csupán vidámságot, hanem életet is visz hozzá. Kochné Fercsák Judit még csak néhány hónapja dolgozik a szolgálatnál, de harmincéves egészségügyi tapasztalata visszasugárzik a gondozottakra. Tényleg mindenkivel kedves és türelmes, látszik rajta, hogy szívesen foglalkozik az idősekkel, amiért a szépkorúak, köztük Erzsi néni egytől egyig hálásak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!