Ajka

2015.10.23. 12:19

Mit jelent az egyéneknek ’56?

Ajka – Diákok voltak, s ők csinálták a dicsőséges forradalmat. A suhancok forradalma, mondták, mától kezdve a suhanc szó szent előttem. Október 23-án felálltak és helyreütötték a nemzet becsületét. Megrendülten és tisztelettel emelem meg a kalapomat előttük – emelte ki Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója az ötvenhatos hősökre emlékezve.

Szántó Renáta

Mécsessel, koszorúkkal és lélekbe markoló műsorral idézték fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit a Templomdombon szervezett ünnepségen a helyiek, Üveges Sándor, a Pannon Várszínház művészei és a pártok képviselői.

A megemlékezés csendes fáklyás felvonulással indult a Kaszinótól. A Templomdombhoz érkező menetet a Városi Bányász Fúvószenekar játéka fogadta. Majd Üveges Sándor, a Városszépítő Egyesület elnöke mondott beszédet. Felelevenítette saját emlékeit 1956-ból és feltette a kérdést, hogy mi jelent a jelenlévőknek személyesen az említett év, ha a történelem az egyének történetének összességeként értelmezhető, melybe az egyének pálfordulásai is beletartoznak. A visszarévedő beszámoló után, a Pannon Várszínház művészei szónoki, énekes műsorral idézték fel a szabadságharc hangulatát. Felcsendült a Magyarország és a Hazám című dal is. A megemlékezés végén a város önkormányzata és a pártok koszorút helyeztek el az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!