Ajka

2016.02.26. 14:15

A város múltja és jelene

Az Ajkai Városi Múzeumban a minap kéttucatnyi lokálpatrióta jött össze, hogy vetített képek segítségével megidézzék a település múltját. A ma emberének kötelessége, hogy ezt a jövőnek átadja.

Civil Tudósítónktól

Erre szolgálnak a digitalizált formájú adathordozók tárházai és a képeskönyvek. Különleges élmény, amikor a képek között tallózva évtizedek múltán szembetalálkozunk régi önmagunkkal. A találkozó házigazdája Tihanyi György volt, az ajkai fotóklub vezetője. A vezetésével működő Városi Fotóklub gondozásában 2009-ben megjelent az Ajka város története képekben című kiadvány. A napjainkban megtartott összejövetel alkalmával a klub tagjai a meghívott vendégekkel közösen arra vállalkoztak, hogy a felvételeiken látottakat beazonosítsák, ezenfelül további hasznos helytörténeti és helyismereteikkel segítsék az újabb kiadvány megjelenését. A klubvezető többek között jelezte: - Több ezer újabb negatív képkockát feldolgoztunk, frissítettünk, retusáltunk, ha kellett, most digitalizálva, már nyomdakész állapotban várják a szerkesztést. Tervezetünk szerint a kiadványban külön, önálló fejezetet kapnak majd a várost al-kotó települések, az üzemek, szolgáltatóegységek, a templomok és köztéri alkotások is.

Tihanyi György klubvezető és az ajkai lokálpatrióták, helytörténészek egy csoportja
Fotó. Sipos Ottó Tibor

Reményeik szerint még ebben az évben megjelenő kiadványban megidéződik a múlt, rögzítődik a jelen, a várossá alakulás hely- és ipartörténeti pillanatai, s elénk tárulnak a város nevezetességei, értékei.

Szerző: Sipos Ottó Tibor


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!