Ajka

2016.05.17. 19:55

Ápolókat tüntettek ki Ajkán - Titkos szavazással döntöttek a legjobbak elismeréséről

Ajka - Tudományos ülést és díjátadást tartott az Ápolók napja alkalmából a kórház a közelmúltban. Az ülés résztvevőit Kántor Marianna verssel köszöntötte.

Tisler Anna

Hagyomány, hogy minden évben valamelyik osztály mutatkozik be. Az idén a szülészeti és nőgyógyászati osztály munkáját, eredményeit ismerhették meg az előadásokon a kórház nővérei. Büszkék arra, hogy tavaly másodszor nyerték el a bababarát kórház címet. Először 2012-ben ítélték oda azt a szakemberek. A cím viselése három évre szólt, amelyet 2015-ben sikerült ismét elnyerniük.

André Olga főnővér elő-adásában elmondta, hogy tavaly több mint 12 ezer beteget láttak el, a fekvő betegek száma 1630 volt, 692 műtétet végeztek, a szülések száma 453 volt, harminc százaléka császármetszéssel zajlott. Az osztályon hat orvos és 17 szülésznő dolgozik. Az újszülött- osztályon dolgozók feladata örömteli, részesei lehetnek a gyermekszületés örömének, ők segíthetik a fiatal szülőket az első napokban. Nagy Zoltán a menopauza időszakának helyes életmódját, a hormonpótlás fontosságát ismertette. Elmondta, hogy a nő életének két olyan időszaka van, amikor hormonálisan a legtöbbet változik, amikor a serdülő felnőtté válik, valamint a menopauza. A menopauza korában fontos a megfelelő életmód, a rendszeres testmozgás, a vitaminban gazdag táplálkozás és a dohányzás elhagyása.

Nyári Ildikó főigazgató köszönti az ápolókat. Minden évben valamelyik osztály mutatkozik be Fotó: Györkös József

A bababarát kórházról, az újszülöttek ellátásáról, a szoptatás és a születés utáni bőrkontaktusról az édesanyával vagy az édesapával Szalayné Halász Orsolya és Molnár Lajosné beszélt. Jósvai Barbara a méhnyakrák kialakulása és az életmód közötti összefüggésre mutatott rá. Elmondta, növeli a veszélyeztetettséget a korán kezdett nemi élet, a fiatalkori terhesség, a partnerek gyakori változtatása, az elégtelen tisztálkodás. André Olga előadásában arról szólt, hogy a fogamzásgát-
lás legmegfelelőbb módjának megválasztása körültekintést igényel.

Nyári Ildikó főigazgató köszöntőjében kijelentette, számára a szakma legszebb ünnepe az ápolók napja, ekkor van ugyanis lehetőség arra, hogy megismerjék az egyes osztályok munkáját, eredményeit. A hétköznapokon mindenki teszi a dolgát, beszélgetésre nem jut idő. A másik tapasztalatainak, eredményeinek, módszereinek ismerete ötletet adhat, motivációt jelent. Az ünnepségen átadott okleveleket az teszi értékesebbé, hogy azokban a munkatársak ismerik el a kitüntetett munkáját. Az osztály dolgozói javasolnak, majd a főnővéri tanács tagjai titkos szavazással hozzák meg a döntést. A főnővéri tanács dicsérő oklevelét idén öten kapták: Fodor Károlyné (sürgősségi betegellátó osztály), Nagy Lászlóné (sebészeti osztály), Sipos Józsefné (infektológiai osztály), Gombosiné Mariann (központi műtő) és Hock Józsefné (fül-orr-gégészeti osztály).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!