Ajka

2016.11.17. 21:35

Arany Deszka - Az Alig Színpad képviselte Veszprém megyét

Ajka - Egyetlen megyénkbeli résztvevővel zajlott a XIII. Arany Deszka országos minősítő színjátszó fesztivál a Nagy László Városi Művelődési Központban.

Tisler Anna

A programot, amin 11 fiatalokból és felnőttekből álló csoport vett részt, a Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete és az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont szervezte. Mint azt Makai Márton, a veszprémi Alig Színpad tagja elmondta, a csoportok egy része rendszeres szereplője a fesztiválnak, és minden évben jelentkeznek újak. A két nap alatt az idén közel százan szerepeltek. Kezdetben egyik évben Veszprémben, másikban Ajkán tartották a fesztivált, az utóbbi években már Ajka adott otthont a rendezvénynek. Az idén Budapestről, Székesfehérvárról, Károlyházáról, Deszkről, Celldömölkről, Győrből, Veszprémből, Miskolcról és Körmendről érkeztek társulatok.

Az Alig Színpad négy tagja Fowles- Vass Zoltán Iván-Németh József Lepkegyűjtő című darabját mutatta be, amely a fogvatartó és fogvatartott között kialakuló lelki kapcsolatot dolgozza fel. Ferdinánd, a lepkegyűjtő szerepét Szabó Dániel játszotta, akinek naplóhangja Makai Márton volt, Miranda, a lány Tábori Kata, naplóhangja Szabó Rebeka. A darabot Németh József rendezte. A szereplők életkora vegyes, Dániel 38 éves, Márton 30, Kata 23, Rebeka 18.

A székesfehérvári Prospero Színkörtől Jean Genet Cselédek című előadását élvezték a nézők
Fotó: Györkös József

Alig Színpad egy amatőr társaság, a tagok az alkotás örömére és saját ötleteik megvalósítására játszanak. Gyermek színjátszó csoportként alakultak 1993-ban. A tagok annyira megszerették a színjátszást, hogy középiskolásként, majd felnőttként is folytatták azt. Ma már a kezdeti évek játékosaiból egyedül Makai Márton aktív, ő 1994-ben csatlakozott. A zsűri elnöke évek óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója és Perényi Balázs rendező.

A közönség szavazatai alapján Arany Deszka-díjat kapott a celldömölki Soltis Lajos Színház A dohányzás ártalmasságáról című előadása. Legjobb női alakításért Törsök Márta (Szabad Színház Székesfehérvár, Holdfényszonáta), legjobb férfi alakításért Sipos László (Soltis Lajos Színház Celldömölk, A dohányzás ártalmasságáról), legjobb epizód szereplőként Korányi Bálint (pART Győr, 8-14) kapott díjat. Legjobb színészi alakítást a zsűri szerint szintén Törsök Márta nyújtotta. A legjobb férfi szereplő Korányi Bálint volt, a rendezői díjat Kövi Béla (Figurák Színjátszó Társulat, Se veled, se nélküled) érdemelte ki. A legjobb epizódszereplő díjat az Atom Panni Társulat összes női szereplője kapta. Az elő-adás látványvilágáért és rendezésért különdíjas lett Seres István, a Deszka Színház Csend, élet darabja rendezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!