nosztalgia

2017.12.16. 13:39

Mézeskalács közel százéves recept alapján

Édesanyja egykori, mára közel 100 éves receptjei szerint süti a mézeskalácsot a karácsonyi közösségi rendezvényekre a bódéi Nosztalgia nyugdíjasklub vezetője, Szimeiszter Imréné.

Tisler Anna

A klubvezető szeret főzni, a civil szervezet által szervezett programokon egész évben a régi falusi ételekkel kínálja a vendégeket. A gyerekeket is bevonja a hagyományőrzésbe, az ősszel a helyi Borsos iskola diákjaival közösen készítették a klubtagok a szilvás gombócot. Télen tollfosztást tartanak, amelyre szintén hívnak diákokat. Őket kukoricaprószával vendégelik meg. Mindannyian ott ismerik meg az ételt, amely néhány évtizede gyakran került a falusiak asztalára.

Szimeiszter Imréné a karácsonyra készített mézeskaláccsal Fotó Tisler Anna

A karácsonyi programokra minden évben Szimeiszter Imréné mézeskalácsot és ott helyben pirított diót készít. Idén ismét meglepi a programok résztvevőit mézeskaláccsal, valamint helyben készíti a pirított diót. – Minden évben több fiatal háziasszony elkéri a mézeskalács receptjét – tudtuk meg. – Az elkészítés időigényes, de megéri, az eredmény finom lesz. A hozzávalók 34 dkg méz, 2 egész tojás és 3 sárgája, 10 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 80 dkg liszt.

A tojást habosra veri, beleteszi a zsírt, majd tovább keveri. Hozzáadja a cukrot, lisztet, egy csomag mézeskalács-fűszerkeverékes sütőport, majd pihenni hagyja. Kisodorja, majd karácsonyfa alakú szaggatóval kiszaggatja. Általában 90 darabra elég a tészta. A mázhoz 3 tojásfehérjét összekever 25 dkg porcukorral, majd gőz fölött habosra veri.

A klubvezető évente 300- 400 darab mézeskalácsfát készít. Az ajándékért sorban állnak a gyerekek. A kaláccsal már végzett, most napok óta már a diót és a mandulát tisztítja. A helyszínen elektromos sütőben a dió és mandula keverékére fahéjat, vaníliás cukrot és mézet tesz, majd pirítja. A téren lehet érezni a karácsonyi hangulatot árasztó karamellillatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!