Ajka

2014.11.21. 21:10

Varjak fészkeit bontják le Ajkán

Ajka - A városban elszaporodott vetési varjak fészkeit bontatja le az önkormányzat, ez azonban csak ideglenes megoldást jelent a problémára.

Kalóz Tímea környezetvédelmi ügyintéző arról tájékoztatta a veol.hu-t, hogy az Újélet utca lakói panaszkodtak a vetési varjak elviselhetetlen hangoskodására és piszkítására, ami fertőzésveszélyt jelent. Az utca magasra nőtt platánfáin találtak a varjak fészkelő helyet, a városban nem támadnak rájuk  ragadozók. Tavaly az önkormányzat huszonöt fészket számolt meg, de akkor intézkedni már nem lehetett, mert elkezdődött a költési időszak.

Az önkormányzat megkereste a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, majd a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséget, amely engedélyt adott a fészkek lebontására. A munkálatokat január végéig, a költési időszak előtt be kell fejezni. A felügyelőség arra is felhívta a figyelmet, hogy a fészekbontás csak ideiglenes megoldást jelent, hiszen feltételezhető, hogy az állatok visszatérnek vagy akár még jobban bevonulnak a városba.

Kérdésünkre, miszerint a madarak kilövésére vagy a tojások megsemmisítésére - amik valódi problémamegoldást jelenthetnének - miért nincs lehetőség, Kalóz Tímea azt válaszolta, hogy bár Magyarországon nem volt védett madár a vetései varjú, az Európai Unióban védetté nyilvánították, így az hazánkra is kötelező érvényű. Az önkormányzatnak arról is tudomása van, hogy más településeken, például balatoni üdülőövezetben is probléma a vetési varjak elszaporodása.

Pillanatnyilag mindössze annyit lehet tenni, hogy a fészkeket lebontatják. A munkálatokat november 26-án és 27-én végzik el, ezért az Újélet utcát lezárják. Mivel a platánfák igen magasra nőttek, a fészekbontást a tűzoltóság magasból mentő járművével tudják elvégezni. Az eljárás során okozott kellemetlenségekért az önkormányzat a lakosság türelmét és megértését kéri.

Friss: Lebontották a varjak fészkeit

Címkék#Ajka#varjú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!