Állatvilág

2009.01.17. 03:51

Bony egy jól nevelt kutyus - Marenec Fruzsina, a Barátok közt Emmája a yorkie-kat kedveli

<b>Napló</b> - Sikerült gazdit találni Bony kiskölykének - újságolja a Barátok közt bájos Emmája, <em>Marenec Fruzsina<em>. A yorkshire terrier anyuka jelenleg vidéken piheni ki fáradalmait, miközben Fruzsinak a tévésorozat felvételei napi elfoglaltságot jelentenek.

Osváth Sarolta

- Amióta az eszemet tudom, volt és van kutyám - mondja a szappanoperában szemünk előtt kislányból igazi nővé érő Marenec Fruzsina. A Barátok közt sorozatban feltűnt és a naponta látható sorozat epizódjaiban valódi szinészi kvalitásokat megcsillogtató fiatal tehetség őszintén vonzódik az állatokhoz, a kutyákat az ember természetes társának tartja.


Fruzsi néha a forgatásokra is elviszi Bonyt, hiszen nagyon kutyabarát a stáb, simogatják, dédelgetik
(Fotó: Bársoly Bence)

- Érdekes módon mindig yorkshire terrierünk volt, bár egyszer kivételesen egy dobermanra sikerült szert tennünk, de a szomszéd megmérgezte, és így a kutyus nem sokáig élt. 
 
- Megrázó lehet egy gyerek számára az ilyesmi, de az életben előfordulnak rossz dolgok is. 

- Sajnos. A yorkie-kat viszont nagyon megszerettük, eddig három volt hosszan a családunkban. Olyan édesek, kicsik és jópofák. Amíg kertes házban laktunk, kettő is volt belőlük, amikor pedig a szüleim elváltak, természetes volt, hogy anyukámmal hoztuk a panelba is a kutyust. 

Mivel az utóbbi években városi lakásokban élek, most már külön a párommal is, nem mellékes szempont, hogy ez a fajta a szőrét sem hullatja, az allergiásokat sem irritálja és nagyon tud alkalmazkodni a körülményekhez.
 
- Ez konkrétan mit jelent?

- Szobatiszta például, kutyapelenkára vagy törülközőre lehet szoktatni, és odajár a dolgát elvégezni, mint egy cica az alomra. Tehát olyan nagyon nem rendezi át az életünket, például akkor megyünk sétálni, amikor neki is kedve van hozzá. Tehát, egyáltalán nem bonyolult a gondozása.
 
- És a nevelése? Nem hisztisek a yorkik?

- Dehogy! Az állatok, a kutyák különösen, amúgy is olyanokká válnak, mint a gazdáik. Bonyt nyolc hónapos korában vásároltuk, már nem volt egészen kicsi, de kiderült, ő kivételesen könnyen nevelhető. 

A kutyakölyök alapvetően szeret mindenkit. Ha arra neveljük, hogy féljen és ne fogadja el a többi kutyát vagy az embereket, akkor ijedős lesz. 


Bony, a yorkshire terrier
(Fotó: archív)

Az én Bonym azonban kedves és jól nevelt, erre büszke is vagyok. Mindenkivel barátságos, a gyerekek is bátran játszanak vele. Az viszont baj, hogy későn kezdtük más kutyákkal összehozni és ezért fél egy kicsit a többi állattól.
 
- A kutya ugyanakkor sok mindenre megtanít bennünket is...
 
- Így van. Nekem például azt hiszem, a gyerekneveléshez jó előiskola, hiszen például meg kellett tanulnom következetesnek lenni, hogy nem ugorhat fel mindenhova, ahova szeretne, vagy nem etetjük kézből, és sorolhatnám.
 
- Tehát Bony nincs elkényeztetve?

- Nincs, mert nem is igényli, ő ki tudja mutatni a szeretetét. A hörcsögünkkel más a helyzet, nála rá kellett jönnünk, ha szeretetből agyonetetjük, legfeljebb elhízik, de akkor sem lesz kedvesebb, nem marad tovább a kezünkben. Most fogyókúrán van és sportol, kapott egy erre a  célra kitalált hörcsöglabdát, szabadon rohangál a lakásban.
 
- Bonyval milyen a viszonya? 

- Nem nagyon vesznek egymásról tudomást. Bony egyébként gyakran van anyukámnál, ő is nagyon ragaszkodik hozzá. Ez az egy dolog, amin néha összevitatkozunk, hogy kinél mennyit legyen a kutya... 

Általában ha kevesebbet forgatok, nálam van. Néha beviszem a munkahelyemre is. Nagyon kutyabarát a stáb, nem is hiszem, hogy van még egy ilyen hely, ahol ennyire rajonganak a kutyákért. Mindenkinek van egy jó szava hozzá, simogatják, dédelgetik. A gyerekneveléshez is jó előiskola, hiszen meg kell tanulni a következetességet.


NÉVJEGY: Marenec Fruzsina

Becenév: Fruzsi, Fru
Magasság: 157,5 cm
Horoszkóp: Ikrek
Beszélt nyelvek: magyar, angol
Általános iskola: Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, Hódmezővásárhely
Hobbi : éneklés, mozi, tánc
Kedvenc háziállat: a kiskutyám
Kedvenc együttes, énekes: Mindent meghallgatok, csak az a lényeg, hogy énekelhető legyen
Kedvenc autó: a jelenlegi autóm
Kedvenc szín: kék és fehér
Kedvenc film: Lepattintva, Nevem: Sam
Kedvenc étel: saláták és csípős ételek

Csatlakozzon közösségi portálunk, az   klubjához, s mesélje el Ön is érdekes történeteit, töltsön fel fotót kedvencéről, s vitassa meg a gondokat más állatbarátokkal.

Kedvencek a ház körül rovatunkba beérkezett fotókból készült képgaléria megtekintéséhez kattintson IDE.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!