Állatvilág

2013.05.07. 14:29

Állatkerti szaporulat

A látogatók nagyon kedvelik a Nagy tónak nevezett területet, melyen vízimadarak osztoznak. A Kittenberger Kálmán Növény és Vadasparkban mintegy tucatnyi példány él ebből a fajból.

Varga Ibolya

A napokban a keltetőgépben három récetojásból keltek ki apró madarak. A tőkés réce nem védett, kiváló alkalmazkodóképességű madár, mindenféle vizes élőhelyen előfordul. Jól alkalmazkodott az emberi jelenléthez, dísztavakon, öntözőrendszereknél is megjelenik.

 

Kiss Ramóna állatgondozó a frissen kikelt tőkés récékkel, a kicsiket már most láthatjuk a Nagy tónál (Fotó: Orosz Péter)

Költési időszakon kívül tengerparti területeken, folyótorkolatoknál és öblökben is megfigyelhető. Mindenevő, magvakat és vegetatív növényi részeket fogyaszt. Gerincteleneket, például rovarokat, puhatestűeket, kagylókat és gilisztákat is zsákmányol. Költési időszaka február és június közé esik. Különálló párokban vagy laza csoportokban fészkel. Élethosszig tartó monogám párkapcsolatban él.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!