Állatvilág

2014.07.18. 13:10

A megzabált les esete

Szentimrefalva - Pár napja vettük észre, hogy nagyon jó partimadár mozgás van egy sekély vízű kis tavon a település határában leledző tehenészetnél.

ifj. Vasuta Gábor

A lélegzetünk is elállt mikor, kiszúrtuk a sok cankót, récét a területen. Rögtön tervezni kezdtük, hogy hova építjük majd fel a jól álcázott lest. Másnap már ágakat hordtunk és pár óra alatt elkészült a fekvő les. Sikerült már az első hajnalban szép képeket készíteni, sőt még aznap késő délután egy színes gyűrű kombinációval jelölt pajzsos cankót is találtunk, amely a lesünk előtt táplálkozott. Mint később kiderült a madarat tőlünk igen messze Fehéroroszországban jelölték. Nagy volt az ürüm.

Pajzsos cankót is találtunk a különlegesnek számító tavon (Fotó: a szerző)

Majd másnap barátom ült volna be a lesbe, de este szomorúan hívott, hogy a lesünk a sárba van tiporva. Számításon kívül, hagytuk, hogy a villanypásztor amely jó messze esett ettől a helytől- nem fedi le a kis tavat, és délben a tehenek ide járnak inni, a friss ágakból, nádból, mely a lesünket fedte, jól bezabáltak, majd a sárba tiporták a les vázát. Nem csüggedtünk, a következő reggel új lest építettünk, most figyelmesebben jártunk el, mert jó nagy körben villanypásztorral kerítettük le a környezetét. Reményeink szerint ez már hatásos lesz a legelő és inni ide járó tehenek ellen .

 

 

 

Címkék#réce

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!