Állatvilág

2014.08.17. 16:40

Vonulnak a kerti poszáták

Apácatorna - A magyar elnevezésével ellentétben a kerti poszáta élőhelye nem a kertekben, parkokban keresendő, sokkal inkább a dús aljnövényzetű ártéri liget-erdők költőmadara.

Vasuta Gábor

Napjainkban azonban, ha figyelmesek vagyunk, gyakran felbukkanhat a legszebb énekű poszátafaj, a kerti poszáta (Sylvia borin) a kertünkben, illetve nagyobb parkokban is. Az augusztus közepén kezdődő vonulása során gyakran találkozhatunk velük a bodzások környékén, ahol az érő fekete bodzaszemek csalogatják az amúgy rejtett életmódú madarat. Költőhelyén inkább csodaszép énekével tűnik ki, megpillantani a szerencse dolga.

Színezetében teljesen egyszerű madár a kerti poszáta. Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A kerti poszáta színezetében teljesen egyszerű madár, a nemek között nincs különbség. A párok a költőhelyen alakulnak ki. Fészkét leggyakrabban az árterekben építi, mégpedig ott, ahol sűrű szederinda vagy csalán borítja a földet. A fészek olyan alacsonyan készül, hogy szinte érinti a talajt. Fészekalja négy-öt, fehéres alapon foltos tojásból áll, amelyből a fiókák két hét leforgása alatt kelnek ki. Először a hím, majd mindkét szülő etet, a fiatalok a többi énekesmadárhoz viszonyítva hamar, tíz-tizenkét napos korukban elhagyják a fészket.

Az őszi vonulásuk során hosszabban időznek a bodzások környékén. Ha a kertünkbe bodzát ültetünk, nemcsak őt, hanem több poszáta- és rigófajt csalogathatunk közelünkbe. A kerti poszáta még a táplálkozás közben is rejtve mozog. A megfigyelésére a legalkalmasabb, ha a kert egy védett zugában egy madáritatót létesítünk. Ekkor csak lesben kell várakoznunk, hogy ilyentájt megpillanthassuk e csodaszép énekű, amúgy rejtett életű madárfajt. A téli szállása Afrika trópusi, illetve déli részén található. Hazai költőállománya szerencsére stabilnak mondható, az ornitológusok nehéz megfigyelhetősége miatt kizárólag az éneklő hímek alapján térképezik fel költőpopulációit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!