Állatvilág

2015.01.23. 18:15

Énekes hattyúk érkeztek Nagypiritre

Nagypirit! Ha meghallom ezt a szót, mindig egy érintetlen világ képe ugrik be, egy szeletnyi abból, ami már sok helyen eltűnt.

ifj. Vasuta Gábor

A tájátalakító ember talán hagy néhány szeletet abból, ami őrzi az ősi táj egyedi hangulatát. Bár sokat változott gyerekkoromhoz képest ez a vidék is, a kis egysávos utak mentén eltűntek a hatalmasra nőtt nyárfák, amelyek régen mennyi itt elhaladó szekérnek nyújtottak árnyékot, eltűntek a nagy legelő tehéncsordák, amelyek taposásukkal egy sajátságos élőhelyet tartottak fenn. Bár csapadékos tavasszal csodás e vízi világ, de olyan seregnyi madárcsapatokat már nem látok, mint huszonöt évvel ezelőtt. A Marcal-medence magasabb pontjain a sok magára hagyott gémeskút árulkodik a jobb időkről Itt-ott egy-egy hatalmas körtefa mennyi pásztornak, gulyásnak adott lédús gyümölcsöt a nagy melegben, vagy lombkoronája árnyat adott a delelésen. Ezek eltűntek, de kisebb foltokban még megmaradtak. Tudják ezt a madarak is, illetve, ahol még valamelyest természetközeli a táj, ott több mindent láthatunk.

Három öreg énekes hattyú telelése során a mindentől távol eső Marcali-réteket választotta Nagypirit határában. Talán több éve visszajárnak ide, csak hol itt, hol ott bukkannak fel a területen (Fotó: ifj. Vasuta Gábor)

Nem hiába választotta három öreg énekes hattyú (Cygnus cygnus) telelése során a mindentől távol eső Marcali-réteket Nagypirit határában. Talán több éve visz-szajárnak ide, csak hol itt, hol ott bukkannak fel a viszonylag nagy területen. Északi hazájában az erdős tundrán, erdők közé ékelt tavak szigetein évente csak egyszer költ. A közismertebb bütykös hattyútól, amelyet leggyakrabban a Balaton-parton láthatunk, a csőre tövénél lévő élénksárga szín különbözteti meg. Szigeteken, mocsarakban, lápokon, folyók és tavak mentén a párok közösen építik meg a nagyméretű, nádszálakból, mohából, hínárból és a környéken található különböző növényi részekből fészküket. A hím a fészekanyagot hordja, a tojó elrendezi azt. A fészekalj 4–7 sárgásfehér tojásból áll, a tojó egyedül kotlik. A fiatalok kilenchetes korukban válnak röpképessé. Az itt telelő madarak sokkal bizalmatlanabbak, mint fajtársaik, a bütykös hattyúk, így fényképezni is csak nagy távolságból sikerült őket, némi fedezéket kihasználva az amúgy sík területen.

Az énekes hattyú fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!