Állatvilág

2015.01.14. 13:45

Táplálkozóhelyük alakult ki a kukoricatarlókon a vadludaknak

A hosszú téli napokon a magunk fajta, növények és madarak után rajongó természetbúvár sokkal kevesebb látnivalót talál, mint, mondjuk, egy májusi napon.

ifj. Vasuta Gábor

De ezek a téli élmények nagyon meghatározóak. Már október végén mindig nagyon várom a téli madárfajok megérkezését. A Kárpát-medence klímája, adottsága nagyon kedvező, hiszen négy évszak váltakozik, ezáltal nagyon változatos a megfigyelni való is. Nem kell ahhoz a sarkkörön túlra utazni, hogy tundrai madárfajokat láthassunk, elég csak nyitott szemmel és füllel járni a természetet. Minden esztendőben megdobogtatja a szívemet, mikor a kertünk felett átrepülnek az első érkező vadlibacsapatok. Fenyőrigócsapatok „sak-sak" kiáltással repülnek amott, ökörszem cserreg a rőzserakásban.

A Dunántúlon még szép számmal előfordul a vetési lúd. Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Több éve figyelem a vadludakat, táplálkozóhelyük alakult ki a Somló hegy körül található kukoricatarlókon. Általában karácsony körül érkeznek és február végéig időznek itt, hajnalonként kezdődik meg a visszarepülésük a Fertő vagy a Balaton felől, majd még késő éjszaka is hallható a magasból a libagágogás, mikor visszarepülnek a fent említett helyekre. A libák ide csak táplálkozni járnak, biztonságos helyen a nyílt vízen vagy éppen a befagyott Balaton jegén, távol mindentől éjszakáznak. Így naponta élvezhetjük az útjukat. Sokszor nem kell mást tenni, mint egy alkalmas nyílt részen várakoznunk és ennek a naponta ismétlődő csodának a részeseivé válunk.

A V-alakban érkező csapatokban rendszerint nagy lilikek, de szép számmal vannak vetési ludak (Anser fabalis) is. A Dunántúlon még szép számmal előfordul a vetési lúd, míg az Alföldön, a Duna–Tisza Közén inkább a nagy lilik. A vetési lúd tundrás hazájába április második felében vagy májusban érkezik, a csapatok rövidesen párokra szakadnak, ritkás tűlevelűerdőkben, tavak, folyók közelében vagy a tajga kisebb tavai mentén költenek. A fészek többnyire szárazabb, kiemelkedő ponton, gyakran nyírfa vagy fenyőfa tövében épül, sokszor a törpefűz ágai alá rejtve. A tojó egy kis mélyedést kapar ki, azt béleli ki fűvel, mohával, levelekkel és a saját pihetollaival. Élvezzük a tél örömeit és gyönyörködjük az átrepülő libacsapatok gágogásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!