Állatvilág

2015.06.23. 19:52

Visszatért a fióka! Látványos program a gólyagyűrűzés

Megyei körkép – Már van eredménye a hat éve kezdődött fehérgólya gyűrűzési programnak. A szakemberek olyan költőpárra leltek, amelynek egyik tagját fiókaként ők maguk gyűrűzték!

Tremmer Tamás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai június közepén felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudhatjuk meg, hogy a kedves madarak merre csavarognak a világban. Megyénkben hat éve kezdték ezt a tevékenységet a madarászok. Éves átlagban 70 fiókot jelölnek meg.

Az idei gyűrűzést kedden kezdték Várpalota térségében, nyolc helyszínen jártak, 26 fiókát találtak, öt fészek pedig üres volt. A munkájuk olyannyira nem hasztalan, hogy idén visszatérő vendéget köszönhettek. Szelle Ernő, az MME veszprémi csoportjának koordinátora örömmel mesélte, az egyik ősi fészekben a költőpár egyik tagját Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa jelölte meg még 2011-ben Taliándörögdön. A világ más pontjairól is kapnak jelzéseket általuk gyűrűzött gólyákról, például Algériából, Ukrajnából, Romániából, a Krim-félszigetről.

A gyűrűzés egyben fészekellenőrzés is. Sokszor előfordul, hogy a bálakötöző rafia a fészekben köt ki, ami a fiókák lábára tekeredhet. Tavaly emiatt egy kismadarat el is kellett altattatni. Idén is vágtak el ilyen kötöző zsinórt. A gyűrűzés a helyiek előtt zajlik, fiatalok és idősek egyaránt nagy érdeklődéssel követik az eseményeket.

A látványos akciót a következő napokban folytatják. Június 26-án reggel nyolc órakor Nemesvámoson kezdik a munkát, majd Tótvázsonyra illetve Balatonszőlősre megy a csapat. Június 29-én a Pápa környéki falvakat (Nyárád, Mihályháza, Nemesszalók, Vinár, Marcalgergelyi, Külsővat) járják körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!