Állatvilág

2015.08.25. 13:30

Titokzatos toronylakó, a gyöngybagoly nesztelenül suhan át az éjszakán

Apácatorna - Nagy meglepetés volt az egyik Somló környéki kis faluban a gyöngybagoly fehérmellű (Tyto alba guttata) alfajának megjelenése. Hazánkban ritkaságszámba megy a fehér mellű madarak költése.

ifj. Vasuta Gábor

Régen szinte minden falunak volt egy gyöngybagolypárja, amely a település templomtornyát lakta, ám a faj sajnos napjainkra nagyon megfogyatkozott, így védelme érdekében csak tavaly húsz mesterséges költőládát helyeztünk ki a lezárt templomtornyokba. Fokozottan védett, veszélyeztetett faj.

Kifejezetten éjszakai életmódú madár. Nesztelen szárnyalással repül ki a torony zsalugáterei között. Párzási időszakban az akasztott ember hörgésére emlékeztető hangot hallat a templomtoronyból éjszakánként. A maga nemében furcsa hangja miatt régen félelemmel és borzongással gondoltak a torony titokzatos lakójára.

A madár elnevezése a tollazatán látható finom gyöngyözött tollakból ered, arca szív alakú
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Manapság szerencsére kiveszőben vannak a gyöngybagoly körüli babonák, ami köszönhető a népszerűsítő kiadványoknak is.

A madár elnevezése a tollazatán látható finom gyöngyözött tollakból ered. Arca, amelyet szakkifejezéssel fátyolnak hívnak, szív alakú, selymes szürkésfehér színű. Tápláléka túlnyomórészt kis-emlősökből áll, amelyeket kitűnő hallása alapján lokalizál. A rétek felett repülve a leghalkabb cincogást is meghallja. Prédáját egészben nyeli le. Tartós hótakaró esetén a verebeket tizedeli. Természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!