Az ereszcsatornából mentette ki Marika néni a mamacicát, hat kölyök született (videó)

A 82 éves Pénzes Béláné Marika néni az Endrődi lakótelepen lett figyelmes a nőstény macskára, akit a kandúrok megvertek és félelmében az ereszcsatorna kifolyójában bújt el.

Horváth Virág

20210528 Veszprém 82 éves Pénzes Béláné örökbefogadott kiscicákat nevel az Endrődi utcai társasház lépcsőházában Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly / Napló

Lesoványodva, csapzottan és vemhesen talált rá Marika néni a macskára az Endrődi lakótelepen, és rögtön tudta, hogy segítenie kell rajta. Először az épületen kívül próbált neki menedéket biztosítani, de nagyon hamar az épületen belül találta magát a rémült állat – ott jártunkkor már békésen szundikált kölykei mellett.

Nem mindennapi látványt nyújt egy mamacica hat kicsinyével egy lakótelepi tömb lépcsőházában, az Endrődin lakó közösség mégis befogadta őket, és védelmet nyújtanak nekik.

- Összesen hat kiscica született, többnyire cirmosak, de egy közülük halvány vörös lett – mesélte lelkesen Marika néni. A teljes lakóközösség vigyáz a mamacicára, Cirmókára és kicsinyeire, akik átmenetileg a lépcsőházban laknak, de már most megvannak a gazdijelöltek a kicsikre és a mamacicára is. – A szomszédasszonyom feltette őket az internetre, és mindegyik apróságra akadt jelentkező. Az én saját cicám nagyon beteg, kétszer már megoperálta őt Pásztor doktor, így én is magamhoz veszek az egyik kiscicát a hatból. Olyan nincs, hogy én macska nélkül legyek – mesélte Marika néni.

Marika néni a leghangosabb kiscicával a kezében
Fotó: Penovác Károly /Napló

Kiderült, rendszeres Napló olvasó, és ezért szólt szerkesztőségünknek a cicák születéséről. Marika néni elmesélte, 40 évig volt Csatár-hegyen telke a férjével, és az ottani kóborállatok már tudták, mikor érkezik, hiszen mindig vitt nekik élelmet.

Jártukban-keltükben a szomszédok is megálltak Marika néni mellett, amíg a cicákat rendezgette, a többségük pártolta a cicák megmentését, volt, aki almot, volt, aki tápot hozott nekik. „Ő a lakóközösség tyúkanyója” – mondta egy egyik szomszéd Marika nénire mutatva, hozzátette, volt ugyan, aki nem jó szemmel nézte, hogy behozták a macskákat a lépcsőházba, de ők is eltűrik. – Sokan aggódtak, hogy büdös lesz, ha a macska idebent az alomban végzi el a dolgát. Mondtam nekik, nem kell félni, nekem diplomám van macskaalom takarításból – mondta nevetve az idős hölgy.

Kellemes kis kuckót rendeztek be a lépcsőházban a cicacsaládnak
Fotó: Penovác Károly / Napló

- 1946-ban hét éves voltam, akkor lettem először lefényképezve, és már akkor is volt a kezemben egy kismacska. Még csak egy hónaposak a kicsik, de amíg nem tudnak önállóan enni, addig itt maradnak nálunk, biztonságban, az anyukájuk mellett. Az én saját macskám már kilenc éve velem van, nem tudom, hogy nem lehet a macskákat szeretni – folytatta Marika néni, míg az apróságokat simogatta.

A csupaszív 82 éves Marika néninek hála Cirmóka és hat kölyke is nagyon jó körülmények között élhetnek, és a gazdijelölteket is szigorúan leellenőrizték, így biztosan boldog családi életet élhetnek majd, amikor majd nagyobbacskák lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!