Csak erős idegzetűeknek!

2023.08.28. 14:00

Így fonja be áldozatát a félelmetes darázspók

Kertünk állandó lakója egy megtermett nőstény darázspók (Argiope bruennichi). Tavaly az íriszeken bukkant fel, idén a ligetszépe levelei közé fonta meg gyilkos hálóját.

Horváth Gabriella

Fotó: Horváth Gabriella

Hosszú várakozás után sikerült rögzítenünk, ahogy a hálójába került darazsat ,,feldolgozza".

Amikor a háló rezgését megérezte, azonnal az áldozathoz rohant, és a lábai között forgatva villámgyorsan körbefonta, hogy az ne tudjon szabadulni a hálójából. A felvételen látható, hogy a darázs még élt, amikor befejezte a munkát.

A darázspók hálója sűrű szövésű, a középső régiójában függőleges irányú, majdnem egész szélességére kiterjedő jellegzetes Y vagy X alakú fehér beszövés, úgynevezett vezérfonál figyelhető meg (ez a videó eső harmadában látható cikcakkos fehér szövés, olyan, mintha befoltozta volna a kiszakadt hálót.) Korábban azt hitték, hogy a háló megerősítésére szolgál, vagy a hímek csalogatására, de megvizsgálva a kutatók rájöttek, hogy anyaga is kissé más a kerek hálóhoz képest, valamint a háló többi részével ellentétben, mely csak részben, ez a rész visszaveri a napfényt, és annak ultraibolya-tartományát is, így szinte láthatatlan a gyanútlan rovarok számára. A fejjel lefelé csüngő pók rendszerint a pókháló „vezérfonalánál” vagy a háló közepén leselkedik. A pók ahogy nő, úgy készíti egyre nagyobbra és erősebbre a hálóját, így képes lesz egyre nagyobb rovar zsákmányolására – írja a szép mintázatú, látványos, lábaival együtt csaknem 5 centiméteres pókról a wikipédia. 

Érdekesség, hogy a darázspók képes a színváltásra is: ha valamilyen zsákmányállat a darázspók hálójába repül, a potroh sárga csíkjai kifehérednek, míg a darázspók teljesen fekete-fehérré nem válik. 

Ez a hazánkban gyakori, kertekben is gyakran megjelnő pók félelmetes kinézete ellenére nem veszélyes: csípése ugyan nem kellemes, de veszélyesnek sem mondható, ha nem háborgatjuk, nem okoz gondot.

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!