Baba

2009.03.24. 02:22

A kicsiket is megviseli - Szegénységben elbizonytalanodnak a szülők

Sümeg - A gazdasági válság a gyermekekre is kihat. A fő probléma nem az, hogy kevesebb pénz jut játékra vagy elmarad a nyaralás, hanem, hogy az anyagi problémákkal küzdő szülő feszült idegállapotát érzékeli a gyermek, fogalmazott Fülöp Magdolna, klinikai gyermekpszichológus.

Tisler Anna

Ennek következménye lehet a későbbi életkorban fellépő szorongás és egyéb pszichés probléma. A magzat már az anyaméhben is érzi az anyuka szorongását. 

A gondokkal küzdő család nem tud teljes odafigyeléssel fordulni a csecsemő felé, megfelelően reagálni a baba jelzéseire. Elmarad az érzelmi ráhangolódás, mely megalapozza a felnőttkori érzelmi stabilitásunkat, hitünket a világban és az emberekben. 

A feszültségben, létbizonytalanságban élő szülő a dackorszak környékén lévő kisgyermek önállósodási törekvéseire nem tud higgadtan reagálni. Ebben az életkorban alapozódik meg az agresszív indulatok kezelésének megfelelő módja, melyhez mintát ad a szülő saját viselkedésével, illetve a helyzetek kezelésével. 

Azok az érzések, élmények, amelyek ebben a korai életszakaszban keletkeznek, elraktározódnak, és a későbbi életkorban az érzések felidéződve hívják elő a későbbi életkorban megjelenő szorongásokat. 

A szakember javasolja, hogy már az óvodással is beszéljék meg - az ő szintjének megfelelően - a családot érintő nehézségeket.
 
Tapasztalható, hogy ebben a helyzetben a szülő kompetenciaérzése elbizonytalanodik, úgy érzik, hogy nincs joguk követelni gyermeküktől semmit. Holott ez a nehéz élethelyzet megalapozhatja a gyerek empatikus készségének erősödését, fejlődését, felelősségtudatát, ezáltal önbizalmát is. 

Ekkor is éppúgy elvárható, hogy betartsa a családi és iskolai élet szabályait, tanuljon, készítse el a házi feladatát, segítsen otthon, mint akkor, amikor még nem volt gond a napi megélhetés - tette hozzá Fülöp Magdolna. 

Nagyon fontos, hogy a szülő kompetenciaérzése erős legyen, ez az önfegyelem mellett biztonság érzetet is ad a gyermeknek. Ha az anyuka, apuka munkanélküli is, gyermekében tudatosítani kell, érdemes tanulni, küzdeni, bízni a jövőben.

A nehéz otthoni körülmények a tanuló iskolai munkájára is kihatnak. Ha nem tud a feladatra figyelni, túlzottan visszahúzódóvá vagy agresszívvé válik, tanulmányi eredménye leromlik. 

Az iskolában a diákok tanáraik és társaik előtt is gyakran titkolják a rossz körülményeiket, hiányzó felszerelés esetén inkább hanyagságukra, feledékenységükre hivatkozva próbálják palástolni a valós okokat. 

Előnyben van az a diák, aki tanárával, nevelőjével bizalmasan megbeszélheti gondjait.

A serdülőkor különösen veszélyeztetett időszak a gyerekek életében. Felerősödik a kortársakhoz való erősebb kapcsolódás vágya. Ezért fontos a márkás ruha, jó minőségű telefon, számítógép, stb. 

Aki ezt nem tudja követni, csoporton kívül kerülhet, elmagányosodhat, vagy olyan kortárscsoporthoz kapcsolódhat, ahol ugyan megértést talál, megoszthatja érzéseit, indulatait, haragját, de gyakran ezek a csoportok a felnőttekkel szembeni lázadást, a társadalmi értékek, normák elvetését erősítik meg, nem adnak ösztönzést a jövő építéséhez.

Érzelmileg erős, értékeket adó családi háttér kell ahhoz, hogy a serdülő elfogadja helyzetét, és ne tragédiaként élje meg. El kell fogadnunk, hogy az életben nem mindig a jó és rossz közül választhatunk, hanem néha két rossz között kell dönteni - tette hozzá a pszichológus. 

Megfigyelhető, hogy azok a gyermekek, fiatalok, akik komoly krízishelyzetet, családi nehézségeket éltek át, ennek feldolgozása után megfontoltabbak, érettebbek lettek, az élet kihívásaival bátrabban szembe mernek nézni. 

Mindehhez azonban elengedhetetlen a szerető, elfogadó, megértő család, de legalább egy személy, aki biztos érzelmi támaszt tud nyújtani a gyermeknek. 

A nehéz helyzetek átvészelésében az őszinte, mély emberi kapcsolatok segíthetnek, a családi, baráti közösségek vagy az olyan csoporthoz tartozás, aminek alapja a szeretet.


A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!