Baba

2009.04.21. 02:25

Alkalmazkodni is tanul a külön nyaraló gyerek

Ajka - A gyermek érettsége határozza meg azt, hogy a szülő mikor engedheti el őt egyedül rokonokhoz nyaralni vagy táborozni.

Tisler Anna

Alig két hónap múlva véget ér a tanév. A családoknak április hónapban már dönteniük kell arról, hogyan töltse gyermekük a vakációt. 

Fülöp Magdolna klinikai szakpszichológus kérdésünkre elmondta, a gyermeknek a családtól távol töltött idejét megkönnyíti az, ha érzi, édesanyja örömmel engedi el őt, és megbízik azokban akiknek a gondjaira bízza. 

A szakember elmondta, a gyermeket fel kell készíteni a külön töltött időre, nem csak a jó oldalát kell hangsúlyozni, hanem azt is megfogalmazni, hogy esetleg kisebb gondok is adódhatnak. A fogadó családnak nem szükséges a gyermekhez használati utasítást adni. 

A nyaralónak is előnyére válik az, ha megtapasztalja, máshol mások a szokások, másként főznek. A megfelelően nevelt kicsinyek jól tudnak alkalmazkodni, és befogadóbbá, nyitottabbá teszi őket az, ha több életformát, gondolkodásmódot ismernek meg. 

Megnehezíti a gyerek nyaralását az, ha érzi, szülője szorongva engedi el őt, fél, hogy a másik helyen esetleg nem tudnak úgy vigyázni rá, mint otthon, esetleg retteg attól, hogy baj történik. 

Az sem jó megoldás, ha a családi konfliktusoktól a szülő úgy akarja a csemetéjét időlegesen megóvni, hogy vidékre küldi őt. A gyerek tudja, érzi, hogy baj van otthon, ezért nem tud teljesen kikapcsolódni, feloldódni, jól érezni magát. 

A szakember elmondta, van olyan kicsi, akit már két éves korban el lehet engedni az általa jól ismert rokonokhoz. A legfontosabb itt a fokozatosság. Először egy délutánt töltsön ott szülei nélkül, aztán egy hétvégét. Ha jól érzi magát, akkor fokozatosan lehet növelni az időtartamot. 

Jó, ha a falun élő gyerek városra utazik, a városi pedig falura megy, így más életformát is megismer. A vendéglátók, ha lehet, gondoskodjanak kortársakról, akik lehetnek rokon gyerekek, esetleg szomszédok, utcabeliek. 

A harmadik, negyedik osztályos kisiskolások már igénylik azt, hogy kortársaikkal töltsék a nyár egy részét. Kiváló alkalmat kínálnak erre a különféle téma köré csoportosuló napközis táborok. 

Azok, akiknek népes baráti körük van, jobban be tudnak illeszkedni. Akinek nincs barátja, ott a szülő figyelje meg, azért alakult ki a helyzet, mert a gyerek nem igényli ezt, kiválóan tevékenykedik egyedül is, vagy szenved ettől az állapottól. 

Eleve kudarcra van ítélve a szülőnek az a próbálkozása, hogy azért küldi a gyereket táborba, hogy ott majd megbarátkozik. A többnapos, bentlakásos tábort a kiskamaszok már igénylik. Ha a szülő elengedi őt, azt sugallja, hogy megbízik benne, ami a táborozó önbizalmára is jótékonyan hat.

(Illusztráció: archív)


A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!