Baba

2015.07.08. 18:38

Fertőzések a strandon - A kislányoknak kicsivel jobban oda kell figyelniük magukra

Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő személyes higiénia, ami az intim területek tisztán tartását is magába foglalja. Sok szülő azonban még mindig tabuként kezeli a témát.

A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyermekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb eséllyel támadnak a kórokozók.

Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban megtanulják az intim területek tisztán tartásának technikáit - fogalmazott Szabari Erika nőgyógyász.

A fiúk esetében többnyire elég, ha pisilés előtt és után is kezet mosnak, valamint megtörlik a féltett testrészt, a kislányoknál azonban komolyabb figyelmet kell fordítani az érzékeny területek védelmére, mivel ebben az életkorban a hüvelyben még nincs jelen a fertőzésekkel szemben védő lactobacillus (Döderlein) flóra, ezért a hüvelyfertőzések kialakulása gyakori probléma - hívta fel a figyelmet a szakember. A strandszezonban a fertőzések veszélye még a szokásosnál is nagyobb, néhány egyszerű szabály betartásával a betegségek kialakulásának kockázata azonban a gyerekek esetén is minimálisra csökkenthető.

- Úszás közben a medence vizének klórtartalma könnyen felboríthatja a hüvely ökológiai rendszerét, ezért fürdőzés után zuhanyozás javasolt. A vizes fürdőruhát érdemes minél hamarabb szárazra cserélni a különböző felfázásos tünetek megelőzése érdekében. Emellett pedig nagyon fontos figyelni rá, hogy a homokozóban vagy a strandon soha ne legyenek teljesen meztelenek a lánygyerekek, mert akár egy apró homokszem hüvelybe kerülése is komoly problémákat eredményezhet - tette hozzá a szakértő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!