Baba

2009.02.10. 03:00

A könnyebb iskolakezdésért - Szülői klubban a legújabb tanítási módszerekről

<b>Ajka</b> - Az óvodásból iskolássá válás időszakát, az arra való felkészülést könnyíti meg a gyermekek és szülők számára a Borsos Miklós Általános Iskola és a Városi Óvoda Szülői Klubja.

Tisler Anna

A klub tavaly októberben alakult. Az elmúlt héten az iskolaérettségről, valamint az írástanítási módszerekről szerveztek előadást a nagycsoportosok szüleinek, amelyen nagy volt az érdeklődés. A délutánon elhangzott, hogy az óvoda-iskola átmenet munkacsoport 2007-ben alakult, tagja három óvónő és három tanítónő. 

A szakemberek megismerték egymás helyi nevelési programját, látogatást tettek az intézményekbe. A tanítónő ellátogatott a nagycsoportosokhoz, ismerkedett, játszott a gyerekekkel, majd a leendő elsősöknek az iskolában tartottak vidám, játékos foglalkozást. 


Amíg a szülők az előadást hallgatták, a gyerekek könyvet nézegettek
 (Fotó: Tisler Anna)

A szeptemberi tanévkezdéskor az első három napon az egykori óvónő is várta az iskolában a kicsiket. A pályázati támogatás öt éves együttműködést ír elő, a munka éves terv szerint folyik. 

Az előadáson elhangzott, hogy amelyik gyermek figyelmét nem köti le a mese, hibásan beszél, nehezen fogad be új információkat, ügyetlen a mozgása, nem érett az iskolára. Az ilyenek kerülve a kudarcot, nem vesznek részt a közös munkában. Az a gyerek tanköteles, aki május 31-ig betölti hatodik életévét. A szülő kérésére vagy az óvoda javaslatára azonban maradhat még egy évet. 

Az iskolai sikerekhez szükséges a térbeli tájékozódás, rendezett járás, futás, nyitottság, érdeklődés. Fontos, hogy ekkorra már kialakuljon, a gyerek jobb vagy balkezes. A mozgás fejlődését segíti a kerékpározás, a rollerezés, a görkorcsolyázás, a néptánc. 

A képességfejlesztésben hasznosak az iskolára felkészítő füzetek. A délután folyamán elhangzott, azokból válik egészséges és sikeres felnőtt, akikkel életük első három évében sokat játszottak a szüleik, az óvodában sok mesét hallgattak, szabadon játszhattak, mozoghattak. 

A család az iskolába lépés előtt beszélje meg a kisdiákkal azt, hogy ő miben ügyesebb, mint a társai, és az első napon milyen oldaláról mutatkozzon be. A későbbi iskolai pályafutás miatt fontos, hogy a diákéveit sikerélménnyel kezdje. Az iskola feladata, hogy minden beiratottat értékként kezeljen, és tudatosítsa bennük, az ő személyiségük gazdagítja az intézményt. 

Az előadók kérték a felnőtteket, hogy ne siettessék az írás és olvasás elsajátítását. Az iskola által alkalmazott Meixner módszer kis lépésekkel halad, gyakran ismétel, és nem hagyja a gyengébbeket sem, hogy lemaradjanak.
 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!