Badacsonytomaj

2015.08.16. 09:45

Strandteszt - A badacsonyi strandra ráfér már az alapos korszerűsítés

Badacsonytomaj - Strandteszt sorozatunkban a bor városának központi fürdőjét látogattuk meg.

Tóth B. Zsuzsa

A Balaton északi partján, megyénk településeinek strandjai ahányak, annyi félék. Erőssége, extrája mindegyiknek van, ugyanakkor hátra nem dőlhet senki, tennivaló is akad. A fürdők egyikét-másikát górcső alá véve megnéztük például, milyen a szolgáltatatások, a tisztaság színvonala. Elkészült-e az akadálymentesítés, és hogy mennyibe kerül a jegy ha vendégek, vagy éppen helyi lakosok vagyunk.

A badacsonyi strand erőssége a több korosztályos játszótér
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A badacsonyi városrész standjára ráfér a teljes korszerűsítés, mégis mndig sokan fürdenek itt.

Már a bejárat arról árulkodik, hogy itt bizony megállt az idő mostanáig. Kétségtelen azonban, hogy minden tiszta, a meder rendben van, és a karbantartásokban sincs elmaradás. Mégis, valószínűleg senki nem fakad sírva, ha végre a jövő nyárra lebontják az épületeket és új, városhoz illő strand fogadja a vendégeket. Kétcsillagos Kék hullám zászló ide, vagy oda.

Persze, mondhatjuk, hogy Badacsony neve hallatán nem a strandolás jut először eszébe az embernek, de a turisták elválaszthatatlannak tartják a esti borozgatástól a napközbeni fürdést. Aki időben érkezik és legalább másodmagával, no meg egész napra, annak ingyen van a parkolás. Egyébként minden nap megtelik a száz férőhelyes parkoló, ahol annyiba kerül a jegy, mint a belépő egész napra két főre. Aki a strandparkolót választja, annak csak egyszer kell leszurkolnia az 1400 forintot. A helyiek két belépő áráért egész nyáron fürödhetnek itt. Reggel hattól nyolcig ingyen úszhat bárki és este hét után sem kell jegyet venni. Amíg világos van, nyitva a strand. A vonat és a busz szinte a kapuban áll meg, ahogy a hajók is a szomszédos kikötőbe érkeznek. A kerékpártárolóval sincs gond. Vannak azonban, akik kifejezetten a mozgássérülteket vízbe segítő szerkezet miatt jönnek ide. Erre mindenhol szükség lenne. Ahogy ma már a pelenkázónak, szelektív kukának, széfnek, WIFI-nek és a több korosztályos játszótérnek sem kellene talán luxusnak lennie. Itt egyik sem az.

Játszik is az egyévestől a felnőttig mindenki. Az animátorok szombatonként ügyesen lekötik a gyerekeket, a vízimentők pedig a biztonságunkra ügyelnek a parton és a vízben. Nincs ugyan csúszda, vízpermet, masszázs és a korábbi medencét sem használják már évek óta korszerűtlensége miatt. A hatalmas platánok, fűzfák alatt azonban árnyékot mindenki talál és hely is van bőven. Csend az kevésbé, de ez nem is várható el egy olyan strandon, amely a városközpontban kínál kikapcsolódást.

A két badacsonytomaji és az örsi fürdőt keresse, aki aludni akar. Itt jönnek-mennek a hajók, vonatok, behallatszik a főút forgalma, nyüzsi van. Inkább röplabdázzanak, kosarazzanak, focizzanak a vendégek, szárazon és vízben, erre rendezkedett be a badacsonyi strand. Van pingpongasztal, vízibicikliből csúszdás és sima, snuki szintén. Ha elfáradtunk, irány a napozóágy kölcsönző. A fű állapota ugyan a locsolás ellenére is hagy némi kívánni valót maga után, de az idei nyár nem a pázsitnak kedvez, ettől függetlenül ezért találunk zöld felületet. A mosdók tiszták, akadálymentesek, a járdák térkövesek. A lidóban mindig nagy élet van, a kicsik élvezik a homokos partszakaszt. Az ellátással semmi gond, falatozó, kölcsönző, bazár is van. Jövőre is lesz, de talán már nem a retro rajongóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!