Bakonybél

2014.05.19. 06:35

Leszakadt egy támfal Bakonybélen

Bakonybél – Leomlott a Sörös Pálék udvara feletti támfal, vélhetően a rengeteg csapadék és a nagy forgalom miatt.

Kovács Erika

Hatalmas zuhanásra ébredtünk vasárnap éjszaka, a kutyánk vonyított, azonnal rohantunk ki az udvarra – így fogad az otthonában Sörös Pál  képzőművész. Virágokkal teli kertje ijesztő látványt nyújt: az út felőli támfal láthatóan laza homokos, betonlapokkal megerősített oldala sárosan ráomlott a kertre. Szerencsére nem érte el a házat, de az ápolt udvarban sok mindent tönkretett. – A feleségem nemrég ültette el az új tavaszi növényeket, köztük rózsákat, és most minden itt hever romokban – sajnálkozik a művész.

– Az udvarban mi sem érezzük magunkat biztonságban, az omlás melletti beton villanyoszlopról sem lehet tudni, hogy milyen állapotban van – értékeli a helyzetet Baky György polgármester, valamint az erdészet, a katasztrófavédelem és az áramszolgáltató képviselője is a család udvarában.

Sörösék a polgármesternek szóltak reggel, aki értesítette a katasztrófavédelmet és a rendőrséget. A település elöljárója az utcába vezető úthoz zsákutca táblát helyeztetett, és teljesen lezáratta azt a szakaszt, ahol az omlás történt. A fal mentén haladó, repedezett, régi úton nagy a forgalom, különösen idegenforgalmi szezonban, a Szentkúthoz azon lehet továbbmenni, közlekednek rajta személyautók és autóbuszok egyaránt, valamint ezen az úton szállítja az erdészet is a kitermelt fát teherautókkal. A polgármester és a lakók is azt feltételezik, hogy a falat a közelmúlt hatalmas esőzései alámoshatták, ehhez jön a jelentős rezgés, amit a nagy forgalom okoz, és mindezt a fal már nem bírta el. A település elöljárója azt mondta, mindenképpen megoldják a kritikus helyzetet, terveik szerint a vis maior keretből.

 


Az út felőli támfal oldala sárosan ráomlott Sörösék kertjére (Fotó: Penovác Károly)


– Egy biztos, nem maradhat a család bizonytalan körülmények között – fogalmazott. Gond az is, hogy most az útlezárás miatt csak kerülővel lehet eljutni Szentkútra, és így lehet szállítani az erdőkből kitermelt fát is. A bakonybéli helyzet kapcsán megkérdeztük Tömör Istvánt, Balatonkenese polgármesterét is, hogy nem okozott-e gondot a nagy esőzés a löszfalaknál, a nagy mennyiségű víz nem mosta-e alá azokat? Elmondta: figyelik a falak állapotát, de szerencsére a szokatlanul nagy mennyiségű csapadék miatt nem került veszélybe az ottani száz ház, amelynek kilencven százaléka nyaralóépület. A településen felkészültek az esetleges beavatkozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!