Bakonybél

2015.03.10. 21:12

Ismét napfogyatkozás!

Bakonybél – Ismét ritka csillagászati jelenségben lehet részünk március 20-án. A részleges napfogyatkozást a Pannon Csillagdában csillagászok vezetésével követhetjük.

Tremmer Tamás

Ritka csillagászati jelenség a részleges napfogyatkozás, ami hazánkban utoljára 2011. január 4-én a reggeli órákban volt látható. Március 20-án ismét annak a nem mindennapi látványnak a részesei lehetünk, ahogy a Nap jobb oldalról elkezd „behorpadni", tudtuk meg Rózsahegyi Márton amatőr csillagásztól.

A jelenség során a Nap elé belépő Hold által okozott részleges napfogyatkozás 9,37 órától 11,57 óráig tart, a totalitás 10,46 órakor lesz, ekkor a Hold a Napnak nagyjából 58 százalékát takarja ki. A derült idő esetén látható napfogyatkozás megfigyelésére a Pannon Csillagdában szervezett program keretében 9,30 órától várják a látogatókat. A helyszínen speciális naptávcsövekbe lehet belenézni, amelyen keresztül derült időben látni lehet a Nap felszínét, a napkitöréseket és napfoltokat, illetve ezen a napon azt is, ahogy a Hold „beleharap" a Napba, és az félholdhoz hasonló alakot vesz fel. A jelenség ideje alatt a csillagászaik beszélnek a háttérről, emellett interaktív, történelmi és csillagászati érdekességekről szóló előadást tartanak.

Tiszta idő esetén az égi jelenség a szabadból is nézhető. Rózsahegyi Márton felhívta a figyelmet arra, hogy szabad szemmel közvetlenül soha ne nézzünk a Napba! Távcsővel, fényképezőgéppel, vagy kamerával sem szabad a Napba nézni, mivel ezek sincsenek ellátva kifejezetten a célra kialakított fénycsökkentő eszközzel, ezért az erős fénytől szinte azonnal megvakulhatunk, vagy eszközeinket tönkre teheti. Kormozott üveget és egyéb házilag készített eszközöket szintén ne használjon senki, mert a sötétítés révén a kitágult pupillába a káros sugarakat áteresztő házi eszközön keresztül még nagyobb dózisban juthat sugárzás és károsíthatják a szemet! A napfogyatkozás megtekintéséhez speciális napnéző szemüvegre van szükség.

Ha valaki lemarad az élményről, várhat pár évet. A soron következő, legközelebb Közép-Európából is megfigyelhető részleges Napfogyatkozás a 2021. június 10-i gyűrűs napfogyatkozás lesz.

Az alábbi linken található animáció segítségével be lehet állítani, hogy honnét nézi a jelenséget az ember (Győr egy jó opció,  Veszprém nincs a lehetőségek közt) és le lehet játszani, hogy mennyire fogja a két óra alatt kitakarni a Hold a Napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!