Bakonybél

2016.02.01. 16:25

Nagy igény van a szociális tűzifára

Balatonfüred, Bakonybél, Veszprém - Idén is osztottak szociális tűzifát a településeken. A bakonybéli önkormányzatnál nagy igény volt a juttatásra. Az állami programban az igénylések alapján az önkormányzatok a természetbeni juttatást a kijelölt erdészeteken válthatták be. Akik a jövedelmi viszonyaik alapján megfeleltek a feltételeknek, azok kaphattak támogatást.

Kekk Sára

Bakonybélben két turnusban, decemberben és januárban osztottak tűzifát a rászorulók számára, akik családonként két köbméter fát kaptak.

Ez alapján huszonhat köbméter fához jutottak a bakonybéliek, az önkormányzat szociális alapon ezenfelül további tizenöt köbméter tűzifa szétosztását ítélte meg. Első körben 16-17-en, a második körben 12-en kaptak támogatást. Márkus Zoltán polgármester szerint nagy igény van a juttatásra.

Megyénk állami erdőgazdaságai már az első évben, 2013 telén csatlakoztak a szociális tűzifa programhoz, amelyet a Belügyminisztérium hirdetett meg.

A csekély, bizonyos települések esetében nulla önkormányzati önrész mellett az önkormányzatnak kell a fa elszállítását is bonyolítania.

Balatonfüreden ezúttal Horváth Szabolcs (előtérben) és családja kapott brikettet és tűzifát
Fotó: Balogh Ákos

A Bakonyerdő Zrt. a területébe eső valamennyi önkormányzatot tájékoztatta a lehetőségről, tudtuk meg Hajdú Ferenc fahasználati kereskedelmi osztályvezetőtől. Az erdőgazdaság évről évre egyre több önkormányzatot szolgál ki, egyre nagyobb mennyiségű tűzifával. A szállítások mintegy 95 százaléka cser és tölgy fafajból áll. A vállalat 2013-2014-ben 87 önkormányzatnak 984 köbméter fát szállított, egy évvel később 109 önkormányzat igényelt 3634 köbméter fát. Az idei télen már 142 önkormányzat jelentkezett fáért, az igényük 4685 köbméter volt, amiből 4109 köbmétert már el is szállítottak.

A veszprémi székhelyű Verga Zrt. tájékoztatása szerint a 2014-15-ös télen 12 önkormányzat igényelt tőlük szociális tűzifát, összesen 366 köbmétert. Erre a télre 16 önkormányzat összesen 510 köbméternyi faigényét regisztrálták. Ezt nagy részben már el is szállították, mindössze 28 köbméter maradt hátra.

Kedden balatonfüredi gyermekek és szüleik adományait osztották szét a településen, amelyeket még karácsonykor gyűjtöttek a helyiek Szuperhősök karácsonyán. Tűzifát és élelmiszercsomagokat kaptak rászoruló családok. Most Horváth Szabolcs és családja, illetve Dömötör Jenő számára szállítottak ki összesen 1200 kilogramm brikettet a Mikulásgyár és a balatonfüredi szociális központ munkatársai. Mint Hári Lenke alpolgármester elmondta, a karácsonyi süteményvásárkor összegyűlt pénzből vásárolták meg a tüzelőt a civil szervezet munkatársai. A szociális központ segített kiválasztani a rászorulók közül azokat, akik most az adományt kapták, mivel ők ismerik a viszonyaikat, napi kapcsolatban állnak velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!