Bakonybél

2016.04.09. 13:25

A pogácsától a levesig, két napig minden a medvehagymáról szólt

Medvehagymás pogácsát, körözöttet, túrós rakottat, stanglit, fasírozottat is kóstolhattak azok, akik ellátogattak Bakonybélbe a medvehagymanapokra.

Kutasi Zsófia

– Kilenc évvel ezelőtt tartottuk az első medvehagymanapokat Bakonybélben, akkor még kevesen ismerték a gyógynövényt. Ma már szinte mindenki tudja, mi az a medvehagyma – nyilatkozta Márkus Zoltán polgármester. Kiemelte, a medvehagymanapok Bakonybél és a szervező Guzmics Izidor Turisztikai Egyesület legnagyobb éves rendezvénye. A kétnapos programsorozaton minden a medvehagymáról szólt, amely az egyik legegészségesebb növény.

A medvehagymát áldásos hatásai miatt az emberek régóta előszeretettel fogyasztják. A szakirodalom közel tízféle hatásáról számol be, többek között salaktalanító, vérnyomáscsökkentő. Számos formában felhasználható, nyersen és főzve, sütve egyaránt.

Bakonyvári Andor, a Guzmics Izidor Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, délelőttönként két gyűjtő-túrát szerveztek, egy rövidebb és egy hosszabb szakaszon. A növény nem védett, de mivel a terület tájvédelmi körzet, minden növény védettnek minősül, ezért csak a kijelölt helyeken, hivatalosan egy-egy szakaszon lehet szedni, adott mennyiségi korlátokat betartva. A túrázók figyelmét felhívták a szedés szabályaira.

A medvehagymát csak a kijelölt helyeken, hivatalosan egy-egy szakaszon lehetett szedni, a mennyiségi korlátokat betartva. A növény többek között salaktalanító, vérnyomáscsökkentő hatású, számos formában felhasználható, nyersen és főzve, sütve egyaránt
Fotó: Módos Csaba

Több helyen már virágzik a medvehagyma, azonban Bakonybélben a környező településekhez képest is öt fokkal hidegebb az idő, ezért később virágzik a növény. Bakonyvári Andor elmondta, a faluból bármerre indulunk, medvehagymamezőket találhatunk.

A két nap alatt a tájház udvarán a szállásadók kóstolóval várták a vendégeket, többek között medvehagymalevessel és a medvehagymás zsíros kenyérrel. Emellett kézműves kirakodóvásárt tartottak, többek között a helyi keramikusok és a monostor termékeiből, előadást tartott Szőke András.

A rendezvény népszerűsége évről évre nő, tavaly közel háromezren fordultak meg a medvehagymanapokon.

A rendezvény nyitó eseménye annak a tűzoltóautónak az átadása volt, amelyet az önkormányzat adományként kapott. A német Helga Weiser három éve vett házat Bakonybélben, akkor szembesült azzal, hogy a településnek szüksége lenne új tűzoltóautóra. Kezdeményezésére Németországból adományként érkezett a tűzoltóautó komplett felszereléssel a bakonybéli önkéntes tűzoltó egyesület számára. Birnbauer Ferenc, az egyesület elnöke elmondta, nagy szükség volt az új járműre. Az átadón Igaz Sándor, a Megyei Tűzoltószövetség elnöke Veszprém megye tűzvédelméért arany fokozatot adományozott Helga Weiser számára.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!