Sprechen Sie Deutsch?

2024.05.10. 17:30

Játékos németverseny volt a veszprémi Dózsa-iskolában

A Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hagyományt teremtve minden tavasszal játékos német nyelvi vetélkedőre várja a vármegye nemzetiségi tagozatos diákjait. Nyolc évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet az iskola tanáraiban, hogy a harmadik és negyedik osztályos korosztálynak olyan megmérettetést szervezzenek, amely az egymás elleni versengés helyett az összetartást, a csapatmunkát erősíti.

Juhász-Léhi István

A legfontosabb cél az volt, hogy a négyfős csapatok állomásról állomásra haladva, játékos feladatokat teljesítve, nyelvtudásukat felhasználva élményekhez jussanak. Az intézménytől megtudtuk, a német munkaközösség hisz abban, hogy a gyermekkorban megszerzett, nyelvtanuláshoz kötődő pozitív élmények előnyösen befolyásolják a későbbi nyelvtanulási kedvet. Az elképzelés bevált, a verseny iránti érdeklődés azóta is töretlen. A „Pfiffikus Deutsch macht Spaß” versenyre idén 11 iskola nevezett. Az állomások ezúttal az „állatok a Grimm-mesékben” témára épültek. A vetélkedőt a dózsás 3. a osztályosok A brémai muzsikusok című előadása nyitotta meg, majd a csapatok enyhe izgatottsággal, de vidám hangulatban teljesítették az előttük álló próbákat. 

A cél az volt, hogy a gyerekek nyelvtudásukat felhasználva élményekhez jussanak Fotó: Dózsa-iskola

Az egyik állomáson a gyerekek bemutathatták pár perces előadásaikat is. A délután vidám barkácsolással, majd az eredményhirdetéssel zárult. A Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat és egy veszprémi vállalkozó felajánlásának jóvoltából minden résztvevő jutalmat kapott. A Dózsa-iskola csapata is részt vett a megmérettetésen, és a verseny értékelésekor a sportszerűség miatt különdíjat kaptak.

A helyezést elért iskolák: 1. Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, 2. Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, 3. Paul Angermann Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Városlőd és Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, 4. Nivegy-völgyi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Balatoncsicsó, 5. Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Általános Iskola.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában