Bakonynána

2016.02.15. 15:29

Rendőrök, polgárőrök a közbiztonságért

Bakonynána – Három rendőrautó és polgárőrök civil járművei cirkáltak közel két órán át a minap a kis bakonyi település utcáin sötétedés után.

Müller Anikó Hanga

Működött a „jelzőrendszer” – ami egy kis faluban még hál’ istennek természetes –, függönyök mögül figyelő tekintetek, felhúzott redőnyök, kisajtókon kikandikáló arcok. Megnyugtató, mert az emberek figyelnek egymásra, a felbukkanó idegen kocsikra, személyekre. Itt jó a közbiztonság, amelynek fenntartására a 2014. év végén alakult polgárőr-egyesület is vigyáz. A civil szervezet megerősítése volt annak az akciónak a célja, amelyet Bakonynána közbiztonságáért mottóval, a zirci rendőrőrssel közösen szerveztek. Az ötletgazda Csepely Balázs rendőr törzszászlós, zirci rendészeti alosztályvezető volt.

Az akció előtti eligazításon, balra Poltné Szakács Anett, Csepely Balázs, jobbról Bierbaum Adrienn

– „A kis faluközösség közel húszfős polgárőrsége aktív, lelkes csapat. Új utat keresnek, tevékenységüket az önkormányzat elismeri és segíti, amelyhez mi a rendőri munkánkkal járulunk hozzá. Fontos tudatosítani, a lakosoknak is tenni kell a közbiztonságért, lakóközösségük védelméért” – mondta.  Közös programsorozatuk első összehangolt akciójaként több csoportban bejárták a falu egészét, a cél a vagyonmegóvásra való figyelemfelhívás volt. Bűnmegelőzéssel kapcsolatos szóróanyagokat, fényvisszaverő matricákat, csíkokat, prizmákat ajándékoztak. Beköszöntek azokhoz a házakhoz, amelyeknek kapuja tárva, ajtaja nyitva volt és felhívták a figyelmet, lakói jobban vigyázzák biztonságukat.

Az akció előtti eligazításon, jobbról Csepely Balázs

Az akció előtti eligazításon a polgárőrök és a rendőrök egy csoportja, jobbról Giczi István, Komlós Norbert, Nick Róbert


Hegedűs Jánosné és fia, Hegedűs János köszönték a figyelmet, a tájékoztató füzeteket, az apró ajándékokat. Moór Lajosné ugyancsak örült a látogatásnak, az odafigyelésnek. Az utóbbi időben egyre több gondot okoznak a településen, különösen a hajnali és az esti órákban a falkába verődött kutyák csapatai. Az est folyamán ez ügyben is történt előrelépés, figyelmeztették a kutyás gazdákat, tartsák kerítésen belül az állatokat. A falu lakói érzik az állandó rendőri jelenlétet, amely biztonságot nyújt számukra, ugyanis Poltné Szakács Anett törzszászlós, körzeti megbízott általában a hét három napján kint tartózkodik, tartja a kapcsolatot velük, az önkormányzattal, a gyámügyes, a szociális munkatárssal, a jegyzővel, az iskolával, a lakásotthonnal. Bierbaum Adrienn polgármester asszony nagy örömmel fogadta a zirci rendőrőrs megkeresését. Megítélése szerint a faluban jó a közbiztonság, egy-két apróbb esettől eltekintve nem volt a közelmúltban említésre méltó bűncselekményt.

Bierbaum Adrienn polgármester asszony értékelése szerint a faluban jó a közbiztonság

Hegedűsék örömmel fogadták a polgárőröket és a rendőröket, balról Szöllősi Attila és Keszegpál Mátyás polgárőrök, Poltné Szakács Anett, Hegedűs János, Hegedűs Jánosné, Nick Róbert


– „Tapasztalatom szerint ez esetekben is messzebbről jönnek az elkövetők, az idős emberek hiszékenységét használják ki, szerelőnek, hivatalos személynek kiadva magukat csalnak ki pénzt tőlük.  Tavaly több közbiztonsági fórumot tartottunk a körzeti megbízottal együtt. A polgárőrséget önkormányzatunk évente százezer forinttal támogatja. Bízom abban, hogy munkájuk új lendületet kap, ez az akció is ezt a célt szolgálja, s ha valamit letesznek az asztalra, pályázatokon is jó eséllyel indulhatnak” – hangsúlyozta.

Moór Lajosné is örömmel fogadta a polgárőröket és a rendőröket, balról mellette Keszegpál Mátyás, Szöllősi Attila, Nick Róbert, Poltné Szakács Anett
Fotó: Müller Anikó Hanga


Az értékelésen elhangzott, folytatják a programsorozatot, túl azon, hogy a polgárőrök részt vesznek a helyi rendezvényeken, összehangolt akciókat szerveznek a zirci rendőrőrssel együttműködve. György Tibor, a polgárőrség alelnöke arról számolt be, tagságuk körét bővítik, már folyamatban van az új jelentkezők számbavétele és felvétele. Elmondta, márciusban jótékonysági bált rendeznek, ezzel is népszerűsítve tevékenységüket. Legközelebb márciusban az iskolába látogatnak rendőrök, polgárőrök közösen, ahol a diákok közlekedési, kerékpározásra vonatkozó szabályait mélyítik el. A Csepely Balázs által összefogott akcióban a helyi tizenöt polgárőrön kívül részt vett a körzeti megbízott, Nick Róbert zirci főtörzszászlós és a Veszprémi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának két, nagy szakmai tapasztalattal bíró körzeti megbízott rendőre, Giczi István és Komlós Norbert, és elkísérte őket a polgármester asszony is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!