Veol podcast

2024.05.18. 22:00

Fáradhatatlanul végzi a munkáját a veszprémi AutiSpektrum Egyesület (podcast)

2013 januárjában hozták létre autizmus spektrumzavarral élő gyermeket nevelő szülők a veszprémi AutiSpektrum Egyesületet – cél volt, hogy képzési, fejlesztési lehetőségeket teremtsenek a gyermekek számára, legyen egy olyan komplex információs és fejlesztési központ, ahol a terapeuták egymással együttműködve végezhessék az érintett gyermekek testre szabott, egyéni és kiscsoportos fejlesztését… a műsor vendége Brokés Judit, az AutiSpektrum Egyesület alapító elnöke és Kelemen-Kálazy Éva Vica szociálpedagógus, a szervezet autista kamaszcsoportjának egyik vezetője.

Veol.hu

A beszélgetés során elhangzott, április 2-án tartották az autizmus világnapját, amelyről Veszprémben is rendszeresen megemlékeznek, ezúttal a Veszprémi Petőfi Színházban tartott sajtótájékoztatón került előtérbe az autizmus spektrumzavarral élők ügye; nem véletlenül, hiszen a teátrum 2023. január 1. óta hivatalosan is autizmusbarát intézmény.

A műsor vendége Brokés Judit, az AutiSpektrum Egyesület alapító elnöke és Kelemen-Kálazy Éva Vica szociálpedagógus, a szervezet autista kamaszcsoportjának egyik vezetője.
A műsor vendége Brokés Judit, az AutiSpektrum Egyesület alapító elnöke és Kelemen-Kálazy Éva Vica szociálpedagógus, a szervezet autista kamaszcsoportjának egyik vezetője. 
Fotó: Komaniczki Zoltán

Meghatározó, hogy az autizmusbarát színház gördülékennyé teszi az érintettek számára az épületben eltöltött időt. Ehhez egy külön csomag jár, amelyben tárgyi eszközök vannak, hangtompító, térkép, segítséget jelző táblácska van, de például a büfét is soron kívül igénybe vehetik. Szó volt róla, hogy akár százezrek élhetnek Magyarországon autizmus spektrumzavarral - kutatások szerint százból egy ember érintett lehet, még ha nagyon eltérő mértékben is. A spektrum kifejezés ugyanis arra utal, hogy az állapot megjelenési formái nagyon különbözőek, annak súlyossága rendkívül sokféle lehet, sokszor nincsenek egyértelmű, árulkodó jegyei. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában