Balatonakali

2013.08.26. 14:45

Kakasok bográcsban - Főzőverseny Balatonakaliban

Másodszor rendeztek kakasfőző versenyt a településen, amire tizenkilenc barátokból álló csapat jelentkezett.

Varga Ibolya

A csapatoknak Tóth Béla vendéglős a verseny kezdetén két konyhakész kakast adott át. A fűszerekről és a köretről nekik kellett gondoskodniuk. Az elkészült ételeket a Németh Krisztina vezette zsűri értékelte, melynek Mayer Gyula, Punk Ferenc és Salánki Sándor voltak a tagjai. Nyolc arany, kilenc ezüst és két bronzérmet adtak ki. A legkülönlegesebb ételt Borbély István készítette, a legtöbbet a Rátóti legények főzték, a legötletesebb az Üstökösök főztje volt, a legötletesebb arculatúnak a Pityókás díszkappanok bizonyultak, a Kakasfőző mesteri címet Nusika Husika szerezte meg.

Tóth Béla és Salánki Sándor adja át a díjakat, az okleveleken felül még öt korondi kerámiát is (Fotó: Varga Ibolya)

Csíki Sándor kakaspörköltjének receptjét mellékeljük. Ehhez elengedhetetlen a mangalicazsír és két megtermett fej, közepesen finomra vágott vöröshagyma. Ezt dinszteljük, amíg üveges nem lesz. A kakaspörkölthöz kétféle különleges paprikát is használ. A receptíró a megdinsztelt hagymára vegyesen szegedi és kalocsai paprikaőrleményt szór. Eztán keverjük hozzá a feldarabolt kakast. Forgassuk át, pirítsuk, ahogy kell, ügyelve, hogy ne éghessen le. Mivel legalább három órás lassú főzésre készülünk, adjunk hozzá vizet, egy paradicsomot, valamint ízlés szerint zöldpaprikát. Lehet már most is sózni, de másfél, két óra múlva is. Egyéb fűszerek adagolása nem számít szentségtörésnek, azonban kiváló alapanyagok esetén nyugodtan csökkenthetjük a fűszereket és bátran élhetünk a zöldfűszerekkel. Ebbe a kakaspörköltbe három levél friss zsálya és egy kis csokor frissen szedett kakukkfű is került. Köretként legjobb a nokedli, vagy a tarhonya, esetleg valamilyen más tésztaféle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!