Balatonalmádi

2012.04.01. 06:15

Újabb balatoni nevezetesség

Balatonfűzfő - Ismét megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt az 1967-ben átadott csillagvizsgáló, ami anyagi forrás hiányában a rendszerváltás után bezárt, állaga pedig jelentősen leromlott.

Halmos György

A csillagvizsgáló felújítására, berendezésére és LEADER kultúrközponttá való alakítására a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (Vácisz) 53 millió forintot nyert pályázaton. Az egyesület tagjai és önkéntesek rengeteg társadalmi munkát vállaltak azért, hogy az intézmény ismét a Balaton-parti város egyik nevezetessége legyen.

A Vácisz az uniós forrás mellett adományokból és tagdíjakból másfél millió forintot fordított a berendezésre és a felszerelésre. A felújítás 2011 nyarán kezdődött meg, novemberben volt a műszaki átadás, majd a berendezéseket, és a felszereléseket helyzeték el. Az obszervatórium hatméteres kupolájában modern távcsöveket helyzetek el. A megújult intézmény átadóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár arról beszélt, hogy a csillagvizsgáló a helyi közösségteremtés szempontjából rendkívül fontos.

Hozzátette, hogy a tudomány és a kultúra találkozóhelye minden korosztály számára, ezáltal megőrizhető a vidéki identitás. Szedlák Attila, a kistérség elnöke úgy fogalmazott: jelentős bátorság és elszántság kell ahhoz, hogy egy civil szervezet ilyen feladatot vállaljon magára, és a helyi összefogás, az önkormányzat támogatása biztosíthatja a fenntartás és működtetés sikerét. Nem csak a város, de a kistérség is gazdagodik az intézménnyel, az új turisztikai és tudományos lehetőségek mellett a térség civil és vállalkozói tanácsadó központjává is válhatna.

A nemzeti színű szalagot Pergő Margit, a Bakony Balaton Keleti Kapuja Egyesület elnöke, dr. Bóka István országgyűlési képviselő, Marton Béla balatonfűzfői polgármester vágta át. A csillagvizsgáló hivatalos átadása után Ladányi Tamás csillagászati szakmai menedzser arról beszélt, hogy a helyi amatőr csillagászok két évtizede várnak erre a pillanatra. Nagy érdeklődés övezte az ismert fizikus, zenész, Grandpierre Attila előadását, aki naptevékenység hatásairól beszélt. Az egész napos rendezvényen interaktív játszóház és helyi termékek bemutatója várta az érdeklődőket. Az épületben egy ötven személyt befogadó előadóterem, oktatóterem és szakköri terem áll az érdeklődők rendelkezésére.

A Nitrokémia Csillagvizsgálót 1967-ben avatták fel, mint a neve is mutatta, létrehozásában a Nitrokémia Ipartelepek vegyipari nagyvállalat tevékenyen részt vett az amatőr csillagászok és a gyári dolgozók, diákok önzetlen társadalmi munkája mellett. A csillagvizsgáló alapítója és vezetője Bencze Sándor amatőrcsillagász volt. Az intézmény a kor elvárásainak megfelelő műszerezettséggel rendelkezett; vezetését Lendvai László vegyészmérnök 1967-től látta el. Rövid időn belül a megye csillagászati ismeretterjesztésének központja lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!