Balatonalmádi

2013.01.13. 16:53

Önkéntes tűzoltókra emlékeznek

Balatonalmádi – Környékbeli települések, így Balatonalmádi, Szentkirályszabadja és az egykor önálló Vörösberény önkéntes tűzoltóságaink életét, mindennapjait mutatja be az a dokumentumok mellett tárgyi emlékeket is felsorakoztató kiállítás, ami szombaton nyílt meg.

Halmos György

A kiállítás egyik apropója, hogy a megyei tűzoltó szövetség 1888-ban, 125 évvel ezelőtt alakult meg. A sokakat közöttük több egykori önkéntes tűzoltót vonzó program a Séd-party zenekar elődadásában, stílusoson a tűzoltó indulóval vette kezdetét.

A hiánypótló tárlat összeállítója, Szegedi József - aki 30 éven keresztül, 1984-ig önkéntes tűzoltó volt - elmondta, hogy időrendi sorrendben próbáltak bepillantást nyújtani az egykori önkéntes egységek működésébe. A feldolgozott, mintegy öt kilogrammnyi dokumentum többsége az almádi és vörösberényi egységek mindennapi életével foglalkozik. Az iratok, fényképek kalandos úton jutottak a kiállítás szervezőjéhez, a városgondokság munkatársai egy régi épületben, az úgynevezett darálóban találták meg, majd az anyagokat felküldték a Tűzoltó Múzeumnak, végül onnan kerültek ismét vissza. A kiállításon nemcsak iratok, hanem régi tűzoltóeszközök, gyakorló és társasági ruhák, valamint érmek és kitüntetések tekinthetőek meg. Sokat tett az egyesületek érdekében, ezért tisztelettel adóznak Szegedi Sándor (almádi), Miskei Károly (szentkirályszabadjai) és Gellei Alajos (vörösberényi) egykori parancsnokoknak – hangzott el.

Régi tűzoltóeszközök és  -ruhák is megtekinthetőek a kiállításon (Fotó: Orosz Péter)

A tárlatot Wibrony József őrnagy, a fűzfői tűzoltóság parancsnoka nyitotta meg, aki azt hangsúlyozta, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek kiemelt szerepet töltöttek be a települések társadalmi, kulturális és sportéletében, a tagok nagy figyelmet fordítottak a fiatalok fejlődésére. Emlékeztetett arra, hogy az 1970-es évek közigazgatási átalakításai után kezdődtek az egyesületi összeolvadások. A "kegyelemdöfést" az önkénteseknek a veszprémi és a balatonfűzfői tűzoltóságok korszerű technikával való felszerelése adta meg, hiszen azok hatékonyan és gyorsan tudtak beavatkozni az egyesületek által ellátott területeken.

- A kiállítás darabjai többek tárgyaknál, tényeknél: bátorságot, férfias helytállást, a közjó érdekében vállalt önkéntes munkát, összetartást és összetartozást is jelentenek. Ezek azok az értékek, amelyek a mai napig változatlanok, remélem ez így is marad – hangsúlyozta az őrnagy.

A vörösberényi művelődési házban január 25-ig látható a tárlat.

 

A szentkirályszabadjai és a vörösberényi egyesületek működéséről már az 1900-as évek legelejéről vannak adatok, az almádi önkéntes csoport 1910-ban alakult, első parancsnoka dr. Óvári Ferenc, a Magyar Országos Tűzoltószövetség alelnök volt. A vörösberényi 1971-ben, az szentkirályszabadjai egyesület pedig 1975-ben olvadt az almádiba, ez a testületek megszűnését is jelentette. A balatonalmádi egyesület 1989-ben oszlott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!