Balatonalmádi

2013.12.16. 14:05

Először együtt az alkotótársak

Balatonalmádi – Először mutatkozik be Magyarországon Molnár-C. Pál, Kontuly Béla és Kontulyné Fuchs Hajnalka. Tárlatukat szombaton nyitották meg a Pannónia Művelődési Központban (PMK).

Kovács Erika

A művészek közös jellemzője, hogy mindegyikük szívesen alkotott szakrális területen, több megbízást kaptak a katolikus egyháztól, többek között restaurálásra, üvegablakok, szobrok, oltárképek megalkotására, hatott rájuk az itáliai  reneszánszot  idéző neoklasszicizmus. Rómában egy képzőművészeti ösztöndíj miatt találkoztak, és attól kezdve barátok, alkotótársak lettek.

Ezúttal Az ég a vízre ráhajol, római művészbarátság című tárlattal mutatkoznak be a jól ismert művészek, akiknek munkáit egész Európában és a világ számos más országában is jól ismerik és elismerik. Keszey János polgármester történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, ugyanis Molnár-C. Pál (1894–1981), Kontuly Béla (1904–1983) és Kontulyné Fuchs Hajnalka (1903–2000) alkotásait először lehet megtekinteni Magyarországon.

A tárlatot dr. Márfi Gyula veszprémi érsek méltatta, aki megnyitóbeszédében utalt az alkotások különleges hangulatára, isteni jellemzőjére. Az egyedi kiállításon a veszprémi Szent Mihály-bazilika kórusa tovább fokozta az ünnepi hangulatot. Bati János, a PMK igazgatója az alkotók jelen lévő leszármazottait üdvözölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!