Balatonalmádi

2015.04.28. 15:54

Diákok a pulpituson

Balatonalmádi - Gimnáziumi és általános iskolai gyerekek hoztak ítéleteket a minap egy bírósági szituációs játéknál, amit később elemeznek is.

Kovács Erika

A Magyar Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium és a Vörösberényi Általános Iskola közösen az iskolai erőszak témakört kicsit másképp dolgozta fel a Köznevelés az iskolában című program keretében. A két iskola tanárai és diákjai a Veszprémi Járásbíróság és a Balatonalmádi Rendőrkapitányság segítségével bírósági tárgyalás szituációs játékban egy rablást adtak elő Tetteink súlya címmel.

A tárgyalás megszervezésében Varga Erika és Tóth Györgyi bírák segítettek nekik. A gyerekek a saját maguk által hozott ítélet után szembesültek vele, hogy valójában ez a megtörtént ügy milyen büntetést vont maga után első és másodfokon, mennyire reálisan ítélik meg a tetteiket és azok következményeit. A két iskola szereplői, valamint az ügyész, védők, vádlottak, sértettek, illetőleg a tanúk bőrébe bújva nagyon jól felkészültek a szerepükre, és nagy élményt adott nekik az igazi tárgyalóteremben, bíró vezetésével tárgyalni és ítéletet hozni.

Gimnáziumi és általános iskolai diákok közösen vettek részt szituációs bírósági tárgyaláson
Fotó: Stiglic Edit

A tárgyalás után a Veszprémi Várbörtön megtekintésére is lehetőséget kaptak, ahol a bejáráson mindenhova benézhettek. A legtöbb diák ezúttal járt először a régi várbörtönben, és azt mondták, hogy elképzelni sem tudták korábban, hogy milyen valójában a falakon belül. A törvényszék egyébként a várbörtönt külön összeállított füzetben is bemutatja, amit megtekinthetnek a diákok. A balatonalmádi diákokat érintő program folytatásaként a szervezők kíváncsiak a a különféle szituációs játékban részt vett iskolások véleményére, illetve arra, hogy azokat miként értékelik, többek között egyet értenek-e az ítélettel. Ezért azt tervezik, hogy nemsokára egy délutáni beszélgetésen még májusban a szereplők, az iskolák pedagógusai, a szülők, valamint a rendőrség képviselőjével és az iskolapszichológussal elemzik több tekintetben is az élményeket, az iskolai erőszakról felmerülő kérdéseket mindenki szemszögéből.

A pedagógusok, bírák és pszichológusok véleménye szerint ezek a programok, amelyeken valósághű környezetben vehetnek részt a diákok amiatt is nagyon hasznosak, mert egyfelől megismerhetik a bírósági környezetet, márészt pedig szembesülhetnek azzal is, hogy mitől érdemes óvakodniuk, illetőleg mi mindenre kell figyelniük életük során, nehogy kellemtelen helyzetbe kerüljenek, akár áldozatként, akár elkövetőként.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!