Balatoncsicsó

2016.06.17. 20:20

Emberpróbáló feladatok a hivatásos vadászok versenyén

Balatoncsicsó - Hivatásos vadászok mérették meg tudásukat a Balaton-felvidéken megrendezett szakmai versenyen.

Balogh Ákos

Két éve rendezik meg a többnapos megmérettetést, a Hivatásos vadászok országos szakmai versenyére idén az ország tizenkilenc megyéjéből érkeztek vadászok, akik korábban a megyei fordulókat már megnyerték.

- A kétnapos versenyen 22 induló méri össze tudását, a megyei résztvevőkön felül az előző év első három helyezettje ismét versenybe száll - mondta el a Napló érdeklődésére Pölöskei Balázs, a házigazda Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezető- helyettese.

A magaslesjavítást Kiss Csaba, az Egererdő Zrt. Felsőtárkányi Erdészet vadászati ágazatvezetője 51,96 másodperc alatt oldotta meg hibátlanul, a feladatra csak két perc állt rendelkezésre Fotó: Balogh Ákos

A feladatok között szerepelt elméleti és gyakorlati feladat is, például: lövészet a gyenesdiási lőtéren, szituációs gyakorlat, csapdaállítás, növény- és kürtjelfelismerés, vadnyomok felismerése a Balatoncsicsói Erdei Iskolában, és még számos szakmai fel-adat, melyet a hivatásos vadászok munkájuk során, szakterületüktől függően nap mint nap végeznek.

- Alapvetően a hivatásos vadászok egy nagyon komoly képzésen esnek át, mire minősítést szereznek, ezt a tudásukat természetesen hasznosítják a mindennapi munkájukban, ugyanakkor specializálódnak különböző szakterületekre, ezáltal az apróvadas területen dolgozók többet foglalkoznak a nyest- csapdázással például, mint a nagyvadasok. Ennek ellenére a szakmai versenyen egyenlő lehetőségeket kell biztosítani számukra, már csak azért is, mivel a szakma krémjét kell adniuk. Ezért természetesen a napi gyakorlatuktól eltérően vegyesen kapják a feladatokat, három hetük volt felkészülni a versenyzőknek - tájékoztatott Pölöskei Balázs.

Felkészülés ide vagy oda, az első, ránézésre egyszerűnek tűnő fel-adatok is tudtak fejfájást okozni, így eshetett meg például az is, hogy el-elgörbült a szeg a magasles-javítási feladat során, amivel egyesek így kemény pontoktól estek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!