Balatonfüred

2012.03.27. 07:47

Rejtélyek a Pilisben

Balatonfüred - Tízéves korában járt először Szörényi Levente a Pilisben található Holdvilág-árokban, amelyet már akkor különleges, az ősi történelmünkkel kapcsolatban álló helynek hittek.

Szabó Péter Dániel

A Kossuth-díjas zenész mondta el mindezt Balatonfüreden tartott könyvbemutatóján a napokban. Ezúttal ugyanis a Legendák és valóság a Pilisben című kötet társszerzőjeként tartott előadást a Balatonfüredi Polgári Szalon Egyesület meghívására.

S hogy miért épp a Pilis? - tette fel magának nyitányként a kérdést Szörényi.
- Kevés olyan hely van hazánkban, az érintetlen természeti környezetben, amelyet ilyen kitartóan faggatnának elsősorban spirituális értelemben, mint a Pilis, és főleg annak Pomáz feletti része. A Holdvilágárok Alapítvány a pomázi múzeummal karöltve folytatja Sashegyi Sándor második világháború előtti ásatásait. Nem szenzációt, hanem összefüggéseket keresünk elsősorban, s találtunk is olyan hun és avar kori leleteket a mélyben, amelyek komoly reményekre jogosítanak fel minket  mondta Szörényi Levente, aki szándékosan nem mondta ki előadásában, hogy esetleg Attila vagy épp Árpád fejedelem sírját keresik a kutatók, ugyanis mint megjegyezte, manapság mindenféle szélhámosság kapcsolódik az őstörténethez, s anyagi haszon reményében rendre csoportokat vezető álsámánok és táltosok tűnnek fel az ásatás környékén.

Ami a Sashegyi Sándor hagyatékát feldolgozó vaskos könyvet illeti, a szerző fejezetről fejezetre vezette végig az étterem különtermét teljesen megtöltő közönséget a szemelvényeken. Elhangzott, bátor vállalkozás manapság vaskos kötettel tisztelegni a több mint fél évszázada eltemetett pomázi kutató munkássága előtt, ám a bevallottan Atilla Ősbudáját, Árpád fejedelem temetkezési helyét és a pilisi pálosok emlékeit kutató Sashegyi megérdemli az elismerést. A képekkel gazdagon illusztrált könyv célja azonban nem a szenzációhajhászás. Nem akar több lenni, mint fontos tudománytörténeti adalék, számtalan színes illusztrációval gazdagított érdekfeszítő olvasmány. A többire pedig majd úgyis választ ad az idő, tette hozzá Szörényi Levente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!