Balatonfüred

2012.11.28. 21:43

Nem pénz szerzés miatt, várospolitika miatt kell a telekadó

Balatonfüred - A telekadót nem pénz szerzési, hanem várospolitikai célból vezetnék be, indokolta dr. Bóka István a szerdai ülésen a képviselők elé terjesztett javaslatot.

Győrffy Árpád

Mint a polgármester elmondta, az új adónem bevezetésétől 15-20 millió forint körüli bevételt remélnek, 3-4 nagyobb ingatlant érint. A fő céljuk, hogy kikényszerítsék a város idegenforgalmilag legfrekventáltabb területén lévő ingatlanok város érdekeinek megfelelő célú beépítését.

El szeretnék érni, hogy a 71-es főúttól a Balaton felé eső területen lévő, megfelelő nagyságú beépítetlen területek az önkormányzat tulajdonába kerüljenek. Az adó alól többek között mentesek a 71-es főúttól északra lévő telkek, a 71-es számú főútvonal alatt az ötezer négyzetmétert meg nem haladó beépítetlen belterületi telkek, valamint az ötezer négyzetmétert meghaladó beépítetett belterületi telek, amennyiben a telek beépítettsége eléri a maximális beépíthetőségének 40 százalékát.

A képviselők támogatták a javaslatot, és különböző mértekben megemelték a lakóházakon kívüli építményekre kivetett adó összegét is. A használati célok és övezetek szerint kivetett adók átlagosan három százalékkal nőttek. Az iparűzési adó marad a maximális két százalék, a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adót pedig már szeptemberben 435 forintról 450 forintra emelték januári indulással - ez nem változik most. A képviselők több más döntés mellett megemlékeztek a pénteken elhunyt Sava Babic szerb íróról, magyar írók, költők, köztük Hamvas Béla műveinek fordítójáról, a város díszpolgáráról, akinek meghatározó érdemei voltak a Hamvas-kultusz füredi ápolásában.

Megemlékeztek az ugyancsak pénteken eltávozott Lőrincz Zsigmondról, Füred erdélyi testvérvárosának, Kovásznának az idén újraválasztott polgármesteréről is, aki 49. évében váratlanul hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!