Balatonfüred

2013.11.19. 16:20

A szétszórattatott magyarokról

Balatonfüred - Egy különleges könyvvel ismerkedhettek meg az érdeklődők a napokban a Városi Könyvártban.

Győrffy Árpád

Sárköziné Sárovits Hajnalka igazgató házigazdai köszöntője után a programot szervező Balatonfüred -Kovászna Testvérvárosi Egyesület elnöke, Pálffy Károlyné mutatta be a rendezvény két vendégét, Gazda József erdélyi művészeti írót, szociográfust, A harmadik ág: magyarok a szétszórattatásban című könyv szerzőjét, valamint beszélgetőtársát, Perlawi Andor írót, az egyesület tagját.

Mint Pálffy Károlyné elmondta, Gazda Józsefet régi ismerősként köszöntik, hiszen mintegy tíz éve már járt Balatonfüreden. Erdélyben is találkoztak vele az egyesület első kovásznai kirándulásán, amikor részt vettek a Gazda József által szervezett Kőrösi Csoma Sándor-napokon.


Gazda József (balról), Perlawi Andor és Pálffy Károlyné A harmadik ág című kiadvány bemutatóján (Fotó: Győrffy Árpád)

 

Mint a későbbi beszélgetésből és a kétkötetes, fizikailag és tartalmában rendkívül súlyos kiadványból kiderült, Gazda József több mint tíz éven át járta a világ minden részét, hogy szisztematikusan keresse a Kárpát-medencéből elköltözött magyarokat. félszáz országban, mintegy ezer emberrel készített hangszalagra rögzített beszélgetéseket, hogy életük, gondolkodásuk, kulturális közegük, nyelvhasználatuk, a jelenlegi és egykori lakóhelyükkel való kapcsolatuk, céljaik bemutatásával adjon képet arról, mi lesz, mi lehet a szétszórattatásban lévők sorsa.

Perlawi Andor szavai szerint a két kötet egy magyar család lexikona, bibliája lehet, mert benne van az elmúlt 150 200 év gyötrelme, fájdalma, baja, öröme, ami történt a magyarokkal.

Bár nem a füredi könyvbemutatón történt, mégis kapcsolódik a rendezvényhez az egy nappal későbbi hír, miszerint a Bethlen Gábor Alapítvány Budapesten Gazda József munkásságát Tamási Áron-díjjal ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!