Balatonfüred

2013.12.11. 16:11

Adventi zenei ajándék Balatonfüreden

Balatonfüred - Óriási érdeklődés mellett nagy sikerű adventi koncerttel ajándékozták meg a Ferencsik János Zeneiskola tanárai a város lakóit és másokat.

Győrffy Árpád

Az intézmény koncerttermét és emeleti folyosóját zsúfolásig megtöltő több mint kétszáz érdeklődőt Kiss-Sebők Beáta, a zeneiskola szolfézs tanára köszöntötte Pilinszky János adventi írásának részletével.

- Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár - idézte az 1981-ben elhunyt költőt.

A hallgatóság zenei várakozása meghozta a gyümölcsét a változatos és színvonalasan előadott műsorral. Az iskola szinte minden tanára fellépett a barokk és a romantika klasszikusait, napjaink dzsessz zenéjét és népszerű dalait egyaránt felvonultató összeállításban.

A nyitó Scarlatti darabot előadó alkalmi kamaraegyüttes egy része - háttérben Csincsi Ferenc igazgató. Fotó: Győrffy Árpád

Elsőként Scarlatti D-dúr szimfóniáját Szabó Csilla (hegedű), Antalné Antal Erika (cselló), Murányi Eleonóra (fuvola), Rojtos Norbert (trombita), Kiss András (zongora) játszotta két vendéggel, az iskola volt diákjával, Kondorosi Karolinával (hegedű) és az ajkai zeneiskola brácsa tanárával, Papp Zoltánnéval. A müncheni opera egykori klarinétosának, Heinrich Bärmannnak az Adagioját Nádas Csaba (klarinét) és Bánó Veronika (zongora) adta elő. Schumann F-dúr Novellett-jét Kiss András játszotta. Vivaldi D-dúr Gitár Concertojával a gitáros Bánó Tamással Antalné Antal Erika, Kondorosi Karolina és Szabó Csilla lépett ismét fel. Schubert  "Arpeggione" szonátáját fuvolán Murányi Eleonóra játszottan Óriás Imréné zongorakíséretével. Debussy Kis szvit című négykezes zongoradarabjából a Menüett és Balett tételt Bánó Veronika és Kiss András játszotta. Jean-Baptiste Arban Bellini Norma című operájának témájára írt variációit Rojtos Norbert szólaltatta meg Kiss András kíséretével. Heinz Both Blues in B című darabját Nádas Csaba és marimbán Horváth Gábor adta elő. Anton Rubinstein Melody in F című kompozícióját két zongorista, Óriás Imréné és Steguráné Ormándi Barbara játszotta. A koncertet a ír Brendan Graham és a norvég Rolf Lovland Mit ér egy hang című népszerű dala zárta Zsár Éva énekével, Nádas Csaba szaxofonos, Horváth Gábor ütős és Steguráné Ormándi Barbara zongorakíséretével.

A hálás közönség többszöri visszatapsolással köszönte meg nekik és a korábban fellépőknek is a remek koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!