Balatonfüred

2014.01.19. 13:45

Emlékszoba nyílik idén nyáron

Balatonfüred - A nyártól emlékszoba mutatja be Ferencsik János balatonfüredi kötődéseit, hangzott el a neves karmester hagyományos emléknapján szombaton a róla elnevezett zeneiskolában.

Győrffy Árpád

Az Operaház és a Magyar Állami Hangversenyzenekar egykori főzeneigazgatójának 107. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen Csincsi Ferenc igazgató beszélt arról, hogy Ferencsik János mennyire fontos szerepet játszott a füredi zenei oktatás megteremtésében. A nyarainak jelentős részét a városban töltő művész biztatással, közbenjárással, sőt az első zongora felajánlásával segítette többek között az intézmény elindulását.

Csincsi Ferenc (balról) és Medgyessy-Kovács Gyula a Ferencsik Jánost ábrázoló festménnyel a zeneiskola hangversenytermében (Fotó: Győrffy Árpád)

Az igazgató bejelentette, hogy Ferencsik János unokahúga, Illényi Katalin különböző relikviákat, köztük fotókat, plakátokat, leveleket, karmesterpálcát, és egy pianínót ajánlott fel nagybátyja hagyatékából. Ezekből a zeneiskola a városi könyvtár és a helytörténeti múzeum segítségével egy emlékszobát alakít ki, amit várhatóan júniusban nyitnak meg. A mostani emléknap kiemelkedő eseménye volt Medgyessy-Kovács Gyula Ferencsik Jánost ábrázoló festményének átadása. A kép mostantól a zeneiskola hangversenytermében emlékeztet a neves névadóra. A nyaranta Balatonfüreden élő, dolgozó festőművészt, zenészt, zeneszerzőt Kellei György író-újságíró mutatta be az emléknap közönségének. Az ajándékot az igazgató mellett dr. Kiszely Pál önkormányzati képviselő is megköszönte.

A rendezvényhez és a magyar kultúra napjához kapcsolódva zenetörténeti vetélkedőt is szerveztek, amin tizenhét diák ért el százszázalékos eredményt. Az ajándékokat Csincsi Ferenc és a vetélkedő szervezője, Kiss-Sebők Beáta adta át a gyerekeknek. Az ünnepség zárásaként Medgyessy-Kovács Gyula zongorán előadta egy készülő füredi zenei ciklusának három darabját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!