Balatonfüred

2014.01.07. 15:20

Iskolai vizitáció

Balatonfüred-Arács - Érdekes kalandozásra hívták vasárnap a városrész lakóit a népház Vasárnapi vizit című rendezvényén.

Győrffy Árpád

A népes hallgatóság az egykori Széchényi-kastély történetét, többször is megváltozott funkcióját és a ma ott működő Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskolát ismerhette meg. A képes, filmes kiránduláson Szigethi Csaba, az intézmény igazgatója volt a kalauz. Mint előadásából kiderült, az iskola alapját adó és ma is központi épületeként működő kastély közvetlen létezését gróf Széchényi Ferenc gyomorproblémáinak köszönhetjük.

Az Országos Széchényi Könyvtárat és Magyar Nemzeti Múzeumot is később megalapító arisztokrata ugyanis úgy gondolta, hogy a füredi savanyúvíz jót tesz majd neki. Hogy a kúrákhoz megfelelő szállása legyen, 1782-ben, 28 évesen megépíttette a ma is álló kétszintes, alápincézett, késő barokk stílusú épületet, ahol aztán feleségével, Festetics Julianna grófnővel és gyermekeivel, köztük legkisebb fiával, gróf Széchenyi Istvánnal sokat időztek.

A Széchényiek közel 50 évig birtokolták az épületet. Miután eladták, az többször is gazdát cserélt, nyaralóként, mulatóként működött, mígnem 1870-ben Molnár Aladár ide költöztette a svájci mintára létrehozott szeretetházat, amiben árva gyerekeket szőlész-borász ismeretekre tanítottak. Néhány éves szünet után 1935-től a Magyar Királyi Szőlészeti és Borászati Iskola lépett a helyére, ami 1949-től a királyi jelző elhagyásával működött tovább.


Az intézmény képzési profilja több más mellett a parképítéssel bővült – mutatta be Szigethi Csaba (Fotó: Győrffy Árpád)

 

Az utóbbi fél évszázadban új képzési irányokkal bővült az intézmény profilja. A kertészet, a gépészet, a parképítés, a hegesztés, a rendészeti ismeretek, majd legutóbb a cukrászat és felszolgálás szakmával. 1972-től a szakiskolai oktatás mellett érettségit adó szakközépiskolai képzés is működik az intézményben.

Szigethi Csaba külön is méltatta az intézményt 1955 1992-ig vezető Kaiser Géza tevékenységét, akinek sok más mellett meghatározó szerepe volt a kollégiumok és a tornacsarnok építésében.

Az utóbbi öt évben több fenntartóváltás zajlott, a megyétől a városhoz, majd 2012-ben a Pannonhalmi Bencés Apátsághoz került az intézmény.

- Az iskola rövid neve azóta változott a korábbi Széchényiről Szent Benedekre, de sokaknak ma is ugyanúgy a szakiskola , ahogy évtizedekkel ezelőtt volt. A tartalmi működésben pedig csak annyi változást szeretne az új fenntartó, hogy a szakmai képzés mellett erősödjön a jóra való nevelés is - mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!