Balatonfüred

2014.05.02. 17:10

Jókai a közös szál

Balatonfüred - Hagyományos keretek között, újabb kulturális partnerségi szerződés aláírásával tisztelegtek nagy írónk emléke előtt a 23. alkalommal megrendezett Jókai-napokon.

Győrffy Árpád

Az idén is a Ferencsik János zeneiskola ifjúsági fúvószenekarának térzenéje fogadta Rojtos Norbert vezénylésével az ünneplőket.

A köszöntőt mondó Bóka István polgármester emlékeztetett rá, hogy a 23. alkalommal megtartott tisztelgő ünnep öt évvel ezelőtt különös jelentőséget is kapott azzal: Balatonfüred kulturális testvérvárosi szerződést kötött Debrecennel. Akkor megfogadták, minden évben egy új településsel megismétlik ezt, és velük egész éven át aktívan együttműködnek. Olyan településekkel kötötték meg ezeket a szerzősdéseket, amelyekkel összeköti őket a közös értékrend, a hagyományok és kultúra ápolása. Ezek a kapcsolatok azóta is meghatározzák az érintett városok életét. Ma megerősítik az öt évvel ezelőtt Debrecennel kötött szerződést, és egyben egy másik nagy múltú, patinás, a kultúra iránt rendkívül elkötelezett várossal, Gyulával is partnerszerződést kötnek a következő évre.

Halász János köszöntőjét mondja,  mögötte Somogyi Béla (balról), Görgényi Ernő és Bóka István (Fotó: Győrffy Árpád)

Méltatta és mások számára is példaadónak tartotta az öt éve kezdődött együttműködési program eddigi eredményeit Halász János kulturális szakállamtitkár. Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere a két település hasonló hagyományairól és jelenbeli helyzetéről, céljairól beszélt. Örömmel és köszönettel fogadták az együttműködési lehetőséget, mindent megtesznek, hogy az gyümölcsöző legyen mindegyik település számára, mondta.

A beszédek után Bóka István, Halász János, Görgényi Ernő és Somomgyi Béla, Debrecen alpolgármestere és mások koszorúzással tisztelegtek Jókai emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!