Balatonfüred

2015.06.04. 15:36

Hatvan éves a Lóczy Gimnázium

Nemrég ünnepelték a Lóczy Diákszínpad elballagott színészei és a Blaha Lujza Színkör tagjai a gimnázium megalapításának 60. évfordulóját két ritkán játszott darabbal: Rejtő Jenő: Egy görbe éjszaka című vígjátékával, illetve Krúdy Gyula: Kárpáti kaland (Szinbád titka) című egyfelvonásosával, amelynek záróakkordját módosítottuk az eredeti végkifejlettel.

Civil Tudósítónktól

A meghívottak között ott voltak a Lóczy Lajos Gimnázium egykori (legendás) tanári karának legelhivatottabbjai: Navracsics Tibor, Hessz Tibor, Vastagh György, Bakonyi István (néhányan betegség miatt maradtak távol).

Navracsics Tanár Úr köszöntőjében kiemelte, hogy ötven esztendővel ezelőtt, ugyanígy május közepén az általam főnökölt osztály, az akkori 3.A szintén színdarabbal köszöntötte a 10. esztendejét élő Lóczy Lajos Gimnáziumot. A darab V. Rozov: felnőnek a gyerekek tartalmával szórakoztató, a szereplők által is élvezett színmű volt. Ez volt az első alkalom az iskola történetében, hogy egy osztály közössége hoz létre előadást.

A tanár úr után Nagy Jenő képviselő, a darab akkori főszereplője elevenítette fel élményeit.

Ezt követően került sor a két darab bemutatására: Rejtő Jenő vígjátéka a Lóczy Diákszínpad 54. előadása volt 19 év alatt. A közönséget elkápráztatta a szerző humora, tapssal, nevetéssel jutalmazták a szereplők átélt játékát. Krúdy Szinbádjának is voltak hangulatos jelenetei, de ez az átdolgozott egyfelvonásos tragédiával végződött.

Külön kiemelném Raffai Sára (Manci Fáni), Tóth Ilona (Ágnes Morvainé), Angyal András (Szindbád), Zalai Szilveszter (báró Hámory katolikus pap), Tóth András (Madame Dávid Stern), Rácz Fanni (Rozenzweig Adél) játékát, de a többiek is remekül alakítottak: Polgár Kristóf, Szabó Fruzsina, Varga Gábor, Kun Eszter, Gősi András, Szabó Donát, Anda Kristóf.

Az előadások után Kiss Béla nyugalmazott igazgató gratulált a diákszínjátszóknak, akik ha rövid időre is, de elfeledhették egyéni tragédiáit.

Ez a két óra derűt, vidámságot vitt életükbe.

Azzal a hittel és reménnyel zárom tudósításomat, hogy 2016 májusában hasonló sikerrel ünnepeljük meg az egykori diákszínjátszókkal a társulat 20. évfordulóját is.

Molnár Sándor mester

Balatonfüred


A meghívottak között ott voltak a Lóczy gimnázium egykori tanári karának legelhivatottabbjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!