Balatonfüred

2015.11.11. 19:57

A migrációhoz vezető út

Balatonarács – A víz és az élelem hiánya, valamint az éghajlatváltozás volt mindig a legfőbb oka a migrációnak.

Kekk Sára

Az Arácsi Népházban részletgazdag és lebilincselő előadásnak lehettek tanúi az érdeklődők november 11-én, szerdán, délután öt órától. Kositzky Attila nyugállományú repülő-altábornagy beszélt a mai migrációs problémákról, illetve azok előzményeiről.

Szinte megtelt a terem, mikor az altábornagy megkezdte előadását, és, mint mondta, ő nem szeret leragadni az aktuális szituációknál, így nem volt meglepő, hogy előadását az alapoktól, mondhatni, a népvándorlások időszakától kezdte. Persze előadásának központi témája a migráció, melynek alapfogalmait az 1951-es genfi egyezményben definiálták először, vagyis, ahogy az altábornagy bemutatójában is szerepelt, itt már megkülönböztették a migránsokat, menekülteket és a menedékkérőket. Elmondta, ezzel a problémával már 1994-ben is foglalkoztak hazánkban, akkor vezérkari tanfolyamok anyagaiban is szerepelt a téma.

Előadásában többször kitért Kositzky Attila a migráció okaira, minden esetben alapvető problémának a vízhiányt és az ebből adódó élelemhiányt, valamint az éghajlatváltozást nevezte, illetve az utóbbi években ezekhez csatlakozott a túlnépesedés és az energiahiány is. Vízügyi szempontból mindig is a Közel-Kelet volt a legveszélyeztetettebb terület, és már 2011 óta folyamatosan – bár az eddigiekhez képest jóval kisebb számban – érkeznek onnan Európába a migránsok. Az altábornagy bemutatta a migrációs útvonalakat is, és kitért arra is, hogy 2011 után már Észak- Afrika irányából is folyamatosan áramlanak Európa országaiba a migránsok.

A mostani helyzet egyik fő okának az európai parlamentáris döntéshozatal lassúságát és az aktuálpolitikai érdekek befolyásolását nevezte, melyek megnehezítik a problémákra irányuló gyors reagálást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!