Balatonfüred

2011.11.16. 06:37

Építik a laktanyát

Balatonfüred - Tizenhárom település biztonságáért felel az önkormányzati önkéntes tűzoltóság, de egyelőre egy régi hangárban dolgoznak.

Németh F. Bernadett

A balatonfüredi tűzoltóság 1997-ben alakult köztestületté, azóta dolgoznak a városszéli hangárban, előtte egyesületi formában működtek. Az ezernyolcszázas évek végén a füredi polgárok a fehér  és a vörös templom között építettek ugyan tűzoltólaktanyát, melyet 1914-ben átalakítottak. Az 1990-es évek közepén az épület felújítása nem várhatott tovább, ezért a város vezetése más elhelyezést keresett tűzoltói részére. Igaz, időközben a felújított épület rendeltetése megváltozott, így az eredeti funkcióját már nem tudta betölteni.
 
A mostani városvezetés azonban felismerte, hogy mekkora szükség van a tűzoltóságra, s arra, hogy megfelelő körülmények között működjék a köztestület, tudtuk meg Sümegi Imre tűzoltóparancsnoktól. Ezért a katasztrófavédelemmel közösen oldják meg a tűzoltóság helyzetét.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati úton kétszázmillió forintot nyert az új laktanya építéséhez, a fennmaradó összeget a város biztosítja a 310 milliós beruházásból.

A város tulajdonában lévő telken már meg is kezdődött az építkezés. A négy szerállásos, zárt mosóval rendelkező, kétszintes, 850 négyzetméteres épület minden igényt kielégít, megfelel a legújabb szakmai követelményeknek, mondja Sümegi Imre. A felső szinten irodákat, szobákat, kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki. 
 
A balatonfüredi tűzoltóságon 12 főállású és 12 megbízási szerződéssel foglalkoztatott tűzoltó dolgozik, s nemcsak a város, hanem a környező 12 település tűzbiztonságáért is felelnek. 
 

Idén nem volt sok eseményük, de tavaly több mint háromszázszor vonultak. A spártai elhelyezési körülmények ellenére komoly szakmai tevékenység zajlik a falakon belül és azon kívül is, aminek ékes bizonyítéka a tűz- és káresetek szakszerű felszámolásán túl az országos főigazgatóság által szervezett VIII. országos tűzoltó szakmai vetélkedőn elért előkelő helyezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!